Kruche babeczki nadziewane bakaliami - wasze kubki smakowe oszaleją z zachwytu!

Kruche babeczki nadziewane bakaliami - wasze kubki smakowe oszaleją z zachwytu!
Autor: Shutterstock Kruche babeczki nadziewane bakaliami mogą być ozdobą świątecznego stołu, możne je też przygotować po świętach, wykorzystując resztki bakalii.
łatwy
45 min
4

Kruche babeczki nadziewane bakaliami to świetny pomysł na wykorzystanie bakalii, które zazwyczaj kupujemy do keksu, czy na świąteczny stół - tak do poskubania. Gdy mamy ich sporo, z powodzeniem możemy przygotować nadziewane nimi kruche babeczki.

Przyznam się, że ja piekę te babeczki zazwyczaj po świętach, wykorzystując resztki bakalii, które pozostały z przygotowania innych ciast i ze świątecznego stołu. Niekoniecznie też przestrzegam przy tym proporcji podanych w przepisie, po prostu mieszam to co jest, dodaję miód i cukier i nadzienie gotowe! Dzięki temu babeczki mają za każdym razem nieco inny smak - raz są bardziej orzechowe, raz migdałowe, raz zaś mocniej przebija w ich smaku skórka z cytrusów. Niemniej zawsze są doskonałe!

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto:
  • 350 g mąki
  • 180 g schłodzonego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • Nadzienie bakaliowe:
  • 70 g orzechów włoskich
  • 70 g orzechów laskowych (uprażonych w piekarniku)
  • 70 g całych migdałów (zblanszowanych i obranych ze skórki)
  • 70 g kandyzowanych skórek z cytryny i pomarańczy
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych fig
  • 50 g cukru drobnego
  • 3 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę połączyć z masłem startym na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier puder, szczyptę soli oraz żółtka i śmietanę. Ciasto wyrobić aż będzie stanowił jednolitą masę, a następnie odstawić na godzinę do lodówki.
  • Do miski wrzucić posiekane orzechy oraz pokrojone kandyzowane owoce, rodzynki oraz figi. Bakalie wymieszać z miodem i cukrem.
  • Foremki do babeczek wysmarować masłem (gdy ich nie mamy, można użyć foremki do muffinek).
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 milimetrów. Wycinać z ciasta koła, którymi wylepiać dno i boki foremek do pieczenia.
  • Zagłębienie wypełnić masą bakaliową. Babeczki zamknąć „pokrywką” w ozdobnej formie, np. płatków śniegu lub też wyciętych gwiazdek.
  • Babeczki piec w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, do zarumienienia się ciasta. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem.
Bakalie – skąd się wzięły, co warto o nich wiedzieć?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej