Kroję ciasto francuskie i nadziewam tymi składnikami. W 15 minut robię pyszne domowe rogaliki

orzechowe rogaliki z ciasta francuskiego
Autor: Shutterstock Nałóż na ciasto francuskie i zwiń. Znakomite orzechowe rogaliki podbiją każde podniebienie.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Ciasto francuskie jest uniwersalne i zawsze warto mieć jedno opakowanie w lodówce. Można z niego zrobić wiele przysmaków. Jednym z przepisów, który warto sprawdzić, jest receptura na rogaliki z orzechami. Smakują obłędnie i są bardzo łatwe do przygotowania. Oto bardzo łatwy przepis na domowe rogaliki francuskie, które skrywają pyszne i aromatyczne nadzienie orzechowe.

Czym nadziać rogaliki z ciasta francuskiego?

Rogaliki z ciasta francuskiego upieczone według tego sprawdzonego przepisy skrywają smaczną niespodziankę. W ich środku ukrywa się nadzienie z kremu orzechowego z dodatkiem posiekanych orzechów. To idealne uzupełnienie rogalików francuskich, dzięki któremu przekąska smakuje wybornie.

Do przygotowania nadzienia do rogalików potrzebne są tylko dwa składniki. Są to krem orzechowy i orzechy. Można wykorzystać także krem pistacjowy, orzechy włoskie, laskowe lub nerkowce. Sprawdzi się też mieszanka różnych odmian. Składniki wystarczy wymieszać i nadziać nimi ciasto francuskie.

Jak zrobić orzechowe rogaliki z ciasta francuskiego?

Przepis na domowe rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego i wypełnione orzechowym nadzieniem jest łatwy i szybki. Lista składników jest krótka, a przygotowanie trwa tylko kilka minut. Resztę pracy wykona piekarnik. Należy pamiętać, aby ciasto francuskie wcześniej wyjąć z lodówki. Powinno nabrać temperatury pokojowej. Dzięki temu podczas rozwijania nie popęka, będzie się łatwiej kroić i zawijać.

Jak więc upiec pyszne rogaliki francuskie z orzechami? Aby poznać smak tej wybornej słodkiej przekąski, należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie.

  • 1. krok – przygotowanie orzechowego nadzienia do rogalików
  • 2. krok – pokrojenie ciasta francuskiego na trójkąty
  • 3. krok – nałożenie orzechowego nadzienia i zwinięcie ciasta francuskiego w rogaliki
  • 4. krok – upieczenie rogalików orzechowych w piekarniku

Jak podawać orzechowe rogaliki z ciasta francuskiego?

Pełne smaku i orzechowego aromatu rogaliki z ciasta francuskiego to pyszna przekąska. Ten słodki przysmak idealnie zastąpi gotowe drożdżówki i nadziewane bułeczki ze sklepu. Rogaliki to pomysł na jedzenie na wynos. Można zapakować je dzieciom do śniadaniówki. Francuskie rogaliki z orzechami to również pomysł na deser. Świetnie smakują z kawą i owocową herbatą.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 łyżki kremu orzechowego lub pistacjowego
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów

  • dodatkowo:
  • 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krem orzechowy wymieszać z posiekanymi orzechami.
  • Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na paski wzdłuż dłuższego boku. Lekko je rozwałkować. Każdy z pasków pokroić na trójkąty.
  • Na każdy trójkąt przy podstawie nałożyć około 1 łyżeczki nadzienia. Zwinąć, zaczynając od podstawy ku wierzchołkowi.
  • Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut, aż ciasto francuskie zacznie się delikatnie rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
więcej