Kokosowe babeczki na Wielkanoc
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Babeczka wielkanocna, to po prostu mała wielkanocna baba. Taka miniaturowa wersja jest nie tylko pyszna. Stanowi też ozdobą stołu, ale przede wszystkim można ją włożyć do święconki.
Zobacz inne przepisy na: babki.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych + kokos do posypania
- 1 kostka masła w temp. pokojowej
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4-1 szklanki mleka
- Na lukier:
- 300 ml cukru pudru
- 15 ml przecedzonego przez sitko soku z cytryny
- 15 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki ciasta mieszamy i przekładamy do silikonowych form na babeczki.
- Pieczemy w temp. 185 stopni przez ok. 30 minut. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z cytryną oraz gorącą wodą.
- W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub cukru. Babeczki polewamy lukrem i posypujemy kokosem. Smacznego!