Kokosowe babeczki na Wielkanoc
2021-03-29
19:44
Babeczka wielkanocna, to po prostu mała wielkanocna baba. Taka miniaturowa wersja jest nie tylko pyszna. Stanowi też ozdobą stołu, ale przede wszystkim można ją włożyć do święconki.
i
łatwy
25 min
4
Zobacz inne przepisy na: babki.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych + kokos do posypania
- 1 kostka masła w temp. pokojowej
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4-1 szklanki mleka
- Na lukier:
- 300 ml cukru pudru
- 15 ml przecedzonego przez sitko soku z cytryny
- 15 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki ciasta mieszamy i przekładamy do silikonowych form na babeczki.
- Pieczemy w temp. 185 stopni przez ok. 30 minut. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z cytryną oraz gorącą wodą.
- W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub cukru. Babeczki polewamy lukrem i posypujemy kokosem. Smacznego!