Keto jagodzianki. Tak samo pyszne jak tradycyjne, a mniej kaloryczne

keto jagodzianki
Autor: Shutterstock Keto jagodzianki to pyszne dietetyczne bułeczki z jagodami bez drożdży.
łatwy
45 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy na diecie keto można jeść jagodzianki? Dzięki temu przepisowi upieczenie doskonałe niskokaloryczne bułeczki z jagodami, które zachwycą smakiem nie tylko tych, którzy są na diecie. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Oto łatwy przepis na keto jagodzianki.

Z czego zrobić keto jagodzianki?

Do przygotowania pysznych dietetycznych jagodzianek potrzebne są produkty, które można kupić w większych sklepach spożywczych. Coraz więcej marketów oferuje artykuły dietetyczne i ekologiczne, z których można zrobić fit słodkości. Aby upiec domowe keto jagodzianki należy przygotować:

Jak zrobić keto jagodzianki?

Przygotowanie tych smakowitych bułeczek wypełnionych jagodami jest dość proste. Aby udały się za pierwszym razem, należy postępować krok po kroku według tego przepisu. Najpierw należy wymieszać suche składniki, czyli obie mąki, słodzik, proszek do pieczenia i parmezan. Posiekaną mozzarellę należy połączyć ze śmietankowym serkiem i podgrzewać w kuchence mikrofalowej, aż sery się roztopią. Miesza się je z suchymi składnikami oraz jajkami i roztopionym masłem. Wyrobione ciasto dzieli się na porcje i rozwałkowuje. Na środek nakłada się porcję jagód o wadze około 20 g. Ciasto należy zawinąć i uformować zgrabną bułeczkę. Przed wstawieniem formy do piekarnika jagodzianki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Jagodzianki piecze się przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostygnięciu keto bułeczki z jagodami można oprószyć słodzikiem w proszku.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki drobno posiekanego sera mozzarella
  • 1 i 1/4 szklanki mąki migdałowej
  • 200 g jagód
  • 60 g serka śmietankowego
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 łyżeczki słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę migdałową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, tarty parmezan i słodzik. Wymieszać i odstawić.
  • Posiekany ser mozzarella wymieszać z serkiem śmietankowym. Podgrzewać w kuchence mikrofalowej, aż mozzarella całkowicie się rozpuści.
  • Do roztopionych serów dodać suche składniki i wymieszać. Wbić 2 jajka i dodać 1 łyżkę roztopionego masła. Wyrobić ciasto.
  • Ciasto podzielić na 10 porcji i rozwałkować na płaskie placki. Na każdy placek nałożyć porcję jagód (około 20 g), zwinąć i uformować bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie wysmarowanej masłem.
  • Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Gotowe jagodzianki można posypać zmielonym słodzikiem.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Szulc-Górska
więcej