Katarzynki, uszatki, serduszka: przepis na toruńskie pierniki
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pierniczki to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Pieczemy je zwykle kilkanaście dni przed świętami, a ich korzenny aromat wprawia nas w świąteczny nastrój. Szczególnie smaczne są pierniki toruńskie, w tym najsłynniejsze Katarzynki o kształcie 6 nakładających się na siebie monet, Uszatki o 4 okrągłych rogach oraz Serduszka. Trudno jest doścignąć pierwowzór, ale można próbować. Pieczenie pierników i pierniczków to świetna zabawa dla całej rodziny.
Czytaj także Pierniki toruńskie: dlaczego nie zawsze traktowano je jako przysmak
SKŁADNIKI
- 250 g miodu
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kieliszek rumu
- 1 czubata łyżka kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wlać miód. Dodać przyprawę do piernika, masło w małych kawałkach, proszek do pieczenia, kakao i jajko. Wymieszać. Dodać mąkę. W między czasie wlać rum.
- Casto przenieść na posypaną mąką stolnicę.
- Rozwałkować ciasto na grubość 5-10 mm. Przy pomocy foremki do pierników (katarzynek, uszatków lub serduszek) wykrawać pierniczki i przenosić je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Przed wstawieniem do pieca spryskać je wodą, by za bardzo nie wyschły. Piec pierniczki ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C (z termoobiegiem) lub 200C(bez tej funkcji).
- Następnie wyjąć pierniczki z pieca i wystudzić na blaszce, aby pierniczki się nie odkształciły.
- Pierniczki po wystudzeniu są twarde. Muszą poleżeć kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku i nabrać wilgoci. Już po 24 h są smaczne, ale im dłużej leżą, tym bardziej nabierają świątecznego aromatu. Można polać je czekoladą lub ozdobić lukrem.