Jak zrobić sezamki? Podajemy sprawdzony przepis!

2021-03-29
jak-zrobic-sezamki-podajemy-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sezamki zrobione własnoręcznie? To łatwiejsze, niż myślisz!
łatwy
20 min
4

Chrupiące i słodkie sezamki można zrobić samemu w domu. Przygotowanie nie trwa długo i jest bardzo tanie. Żeby zrobić sezamki, potrzebujemy tylko trochę cukru i nasion sezamu.

SKŁADNIKI

  • 450 g cukru
  • 200 g nasion sezamu
  • 8 łyżek zimnej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu i cały czas mieszamy.
  • Po kilku minutach syrop zacznie brązowieć. Wówczas powoli, nie przerywając mieszania, dodajemy sezam. Jeszcze chwilę całość gotujemy, aż masa nabierze ciemnozłotego koloru.
  • Zdejmujemy garnek z ognia i wylewamy masę na gładką powierzchnię, np. plastikową deskę. Rozsmarowujemy sezamową masę bardzo cienko, najlepiej na grubość 3-4 milimetrów. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Gdy już zawiesina całkowicie wystygnie, łamiemy ją na kawałki. Można próbować pokroić ją nożem na prostokąty, ale nie jest to łatwe zadanie!