Jak zrobić sezamki? Podajemy sprawdzony przepis!
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Chrupiące i słodkie sezamki można zrobić samemu w domu. Przygotowanie nie trwa długo i jest bardzo tanie. Żeby zrobić sezamki, potrzebujemy tylko trochę cukru i nasion sezamu.
SKŁADNIKI
- 450 g cukru
- 200 g nasion sezamu
- 8 łyżek zimnej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu i cały czas mieszamy.
- Po kilku minutach syrop zacznie brązowieć. Wówczas powoli, nie przerywając mieszania, dodajemy sezam. Jeszcze chwilę całość gotujemy, aż masa nabierze ciemnozłotego koloru.
- Zdejmujemy garnek z ognia i wylewamy masę na gładką powierzchnię, np. plastikową deskę. Rozsmarowujemy sezamową masę bardzo cienko, najlepiej na grubość 3-4 milimetrów. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Gdy już zawiesina całkowicie wystygnie, łamiemy ją na kawałki. Można próbować pokroić ją nożem na prostokąty, ale nie jest to łatwe zadanie!