Idealnie kruche i obłędnie pistacjowe. Babeczki z tym kremem to u mnie hit

kruche babeczki z kremem pistacjowym
Autor: Shutterstock Kruche babeczki wypełnione tym kremem są tak pyszne, że znikają błyskawicznie.
łatwy
60 min
6

Dieta wegetariańska

Pyszne i idealnie kruche babeczki wypełnione obłędnym kremem pistacjowym to hit tego lata. Zachwycają już samym wyglądem, a po spróbowaniu można się w nich zakochać. Przepis na to małe cukiernicze dzieło sztuki wcale nie jest tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten prosty przepis na najlepsze kruche babeczki z kremem pistacjowym.

Czym wypełnić babeczki z kruchego ciasta?

W tym sprawdzonym przepisie kruche babeczki wypełnione są kremem. Chociaż w internecie nie brakuje przepisów na ten słodki wypiek, w tym sezonie warto postawić na nowość. Pyszny i aksamitny krem pistacjowy to doskonałe wypełnienie kruchych babeczek. Wierzch deseru dekoruje się sezonowymi owocami, które idealnie łączą się z kruchym ciastem i kremem z pistacji. Słodki wypiek prezentuje się efektownie, a po pierwszym kęsie podbije każde podniebienie.

Jak zrobić krem pistacjowy do babeczek?

Sekretem smaku tych wybornych domowych babeczek z kruchego ciasta jest aksamitny krem o smaku orzechów pistacjowych. Idealnie komponuje się z kruchym ciastem i sezonowymi owocami, które są perfekcyjnym zwieńczeniem babeczek. Jak zrobić taki pyszny krem pistacjowy? To wcale nie jest trudne.

Przygotowanie kremu pistacjowego, którym nadziewa się kruche babeczki, nie zajmuje dużo czasu. Warto pamiętać, że niektóre składniki jak śmietanka czy serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Dzięki temu lepiej się ubiją.

  • 1. krok – ubicie śmietanki
  • 2. krok – dodanie serka mascarpone, pasty pistacjowej i cukru pudru
  • 3. krok – ubijanie do połączenia składników

Jak zrobić kruche babeczki z kremem?

Przepis na pyszne domowe babeczki z kremem o smaku pistacji nie jest trudny i nie wymaga doświadczenia. Wystarczy postępować według tego prostego przepisu, a wyśmienite babeczki pistacjowe z owocami wyjdą na piątkę z plusem. Zaletą tego przepisu jest to, że można wykorzystywać go przez cały rok. Kruche babeczki z kremem pistacjowym są pyszne i pasują na każdą okazję.

Jak więc przygotować najlepsze kruche babeczki wypełnione słodkim kremem pistacjowym i udekorowane świeżymi owocami? Ten wyborny deser robi się naprawdę prosto.

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
  • 2. krok – wykrojenie z kruchego ciasta okręgów i wyłożenie nimi foremek
  • 3. krok – schłodzenie surowych babeczek w lodówce
  • 4. krok – upieczenie kruchych babeczek w piekarniku
  • 5. krok – przygotowanie kremu pistacjowego, nałożenie go do babeczek i udekorowanie owocami

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto:
  • 250 g mąki tortowej
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

  • Krem pistacjowy:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g serka mascarpone
  • 3 łyżki pasty pistacjowej
  • 4 łyżki cukru pudru

  • dodatkowo:
  • świeże owoce (maliny, borówki, porzeczki, brzoskwinie)
  • masło do wysmarowania foremek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski z cukrem pudrem. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtka. Wsypać szczyptę soli. Składniki posiekać, a następnie energicznie wyrobić gładkie ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Zimne ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wykroić okręgi o średnicy nieco większej niż foremki na babeczki.
  • Foremki wysmarować masłem i wyłożyć ciastem, dociskając je do ścianek i dna. Spód nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Foremki ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż staną się rumiane. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietankę ubić na sztywno. Cały czasu ubijając, stopniowo dodawać serek mascarpone i pastę pistacjową. Wsypać cukier puder. Miksować do połączenia składników.
  • Każdą babeczkę wypełnić kremem i na wierzchu ułożyć owoce.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej