Hit internetu: ciasteczka w 5 minut, od których po prostu nie sposób się oderwać

Hit internetu: ciasteczka w 5 minut, od których po prostu nie sposób się oderwać
Autor: Shutterstock.com Owsiane ciasteczka bez pieczenia, gotowe w 5 minut
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Nic tak nie wypełni domu przytulną atmosferą, jak aromat gorących ciasteczek. A także koty, ale nie o nie chodzi. Bądźmy szczerzy: przytulność to przytulność, a czasu i energii zawsze brakuje na majstrowanie przy piekarniku przynajmniej w weekendy. Ale nie z tym ciasteczkiem. Można go przygotować w zaledwie 5 minut. I to bez pieczenia. Potem usiąść na kanapie i chrupać do upojenia. Dlaczego ten hit internetu nie stał się nową tradycją kulinarną? Nie wiem, ale zaraz to naprawię. 

To nie są zwykłe ciasteczka. To bezglutenowe, czekoladowe, absolutnie uzależniające niebo w gębie. I wcale nie trzeba ich piec w piekarniku. Użycie płatków owsianych instant zanurzonych w lepiej masie czekoladowej czyni je najsmaczniejszymi słodkimi przekąskami ever. Ostatnio karierę na Tik Toku i w mediach społecznościowych robią właśnie takie przepisy na niekonicznie formalne ciastka. Ciastka, którymi z przyjemnością się ubrudzicie. Ba! Z rozkoszą upaprzecie się czekolada, żeby ją potem zlizywać z palców! To takie atawistyczne i rozkoszne! 

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki masła lub margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki proszku kakaowego
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 3-3,5 szklanki płatków owsianych instant
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondla włóż masło, mleko, cukier i kakao. Doprowadź do wrzenia, stale mieszając, żeby się nie przypaliło. Gotuj przez 1 minutę. Zdejmij z ognia.
  • Do gorązej masy dodaj masło orzechowe, cukier waniliowy i płatki zbożowe. Wszystko dobrze wymieszaj
  • Masę nabieraj łyżką i od razu kładź kupki mieszaniny na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ale stop! Nie będziemy tych ciasteczek piec! 
  • Po prostu pozwól im  ostygnąć (jeśli to wytrzymasz). Wystarzy 10-15 minut - płatki owsiane instant rozmiękną, a masa czekoladowa lekko stężeje. Teraz możesz podać ciasteczka! Nic to, że trochę brudzą palce! Po prostu je wyliż! 
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej