Fit ciasteczka milionera - wykwintne i zdrowe

Fit ciasteczka milionera - wykwintne i zdrowe
Autor: Shutterstock Cudowne ciasteczka bez glutenu, mleka i jaj, zdrowe, bo naturalnie słodkie
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Fit ciasteczka milionera to łatwe do przygotowania całkowicie naturalne słodkości. Nie zawierają jaj, mleka a także glutenu, więc są odpowiednie dla wegan i wegetarian, a także dla alergików. Oczywiście nie są pozbawione kalorii, ale też jednocześnie są bogate w składniki wspierające zdrowie.  Są też tak kuszące, że warto od razu przygotować je z podwójnej porcji składników.

SKŁADNIKI

  • Spód
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki płynnego miodu (jeśli nam się scukrzył, wystarczy włożyć pojemnik z miodem do ciepłej, ale nie gorącej, wody) lub syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Masa:
  • 100 g suszonych daktyli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwile, żeby zmiękły. 
  • Mąkę mieszamy w naczyniu z roztopionym olejem, płynnym miodem lub syropem klonowym i resztą składników. Można to zrobić łyżką/ręka lub w malakserze. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy jeszcze odrobinę oleju kokosowego. Odstawiamy na chwilę, żeby mąka wchłonęła płyn. 
  • Kokosowe "ciasto" przekładamy do małej foremki wyłożonej papierem do wypieków, schładzamy w lodówce.
  • Daktyle odcedzamy na sitku z wody, wrzucamy do blendera/malaksera, dodajemy masło orzechowe i mleczko, blendujemy, aż konsystencja będzie kremowa i gładka. Jeśli masa jest zbyt zwarta można dodać odrobinę więcej mleka. 
  • Na kokosowym spodzie rozsmarowujemy daktylowo-orzechowy karmel. Odstawiamy do schłodzenia i przygotowujemy polewę.
  • Czekoladę rozpuszczamy razem z olejem w kąpieli wodnej. Wylewamy ją na karmel i wyrównujemy szpatułką.
  • Wstawiamy całość do lodówki do zastygnięcia na około 30 min. Zastygnięte ciasto kroimy na kwadratowe ciasteczka milionera. Przechowujemy w lodówce.
Dlaczego warto jeść daktyle?

Zobacz nasze inne przepisy na ciasta bez pieczenia

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej