Drożdżówki ze śliwkami. Prosty przepis na obłędne domowe bułeczki z owocami i kruszonką
Dieta wegetariańska
Puszyste drożdżówki ze śliwkami to przepis na domowe słodkie bułeczki. Pysznie smakują o każdej porze dnia. Postępując według tego sprawdzonego przepisu krok po kroku, pyszne drożdżówki z dodatkiem śliwek już za pierwszym razem upieczecie na piątkę z plusem. Jak więc zrobić drożdżówki ze śliwkami? Poznajcie nieskomplikowany przepis.
Jak przygotować śliwki do drożdżówek?
Do drożdżówek i innych słodkich wypieków najlepsze są śliwki węgierki. Najpierw należy je dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Każą śliwkę trzeba przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestkę. Połówki śliwek należy pokroić na plasterki. Tak przygotowane śliwki układa się na drożdżówkach.
Jak zrobić drożdżówki ze śliwkami?
Przepis na pyszne i miękkie drożdżówki ze śliwkami jest łatwy, a lista składników w miarę krótka. Trzeba jednak pamiętać, że ciasto drożdżowe rządzi się swoimi prawami. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czas wyrastania ciasta wynosi półtorej godziny.
Jak więc upiec znakomite drożdżówki ze śliwkami i kruszonką? Przepis został podzielony na kilka nieskomplikowanych etapów:
- 1. etap – przygotowanie ciasta drożdżowego
- 2. etap – uformowane drożdżówek
- 3. etap – pokrojenie i ułożenie śliwek
- 4. etap – zrobienie kruszonki i posypanie nią drożdżówek
- 5. etap – upieczenie drożdżówek
Jak piec drożdżówki ze śliwkami?
Przygotowane do pieczenia drożdżówki układa się na blasze wyłożonej papierem przeznaczonym do wypieków. Zanim wstawi się je do piekarnika, trzeba jeszcze poczekać 20 minut, aby drożdżówki nieco podrosły. Bułeczki piecze się w temperaturze 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika bułeczki należy odstawić do lekkiego ostygnięcia.
SKŁADNIKI
- 500 g śliwek
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 jajko do posmarowania
Kruszonka:- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wsypać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę przesiać do miski. Wlać zaczyn drożdżowy i dodać ubite jajka z cukrem. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło.
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 90 minut.
- Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i chwilę wyrabiać. Następnie rozwałkować na placek o grubości około 1,5 cm. Za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wykroić kółka. Ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na środku bułeczek za pomocą denka od małej szklanki zrobić delikatne wgłębienia. Ułożyć w nich pokrojone w plasterki śliwki. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Mieszać, aż powstanie kruszonka.
- Wierzch każdej bułeczki posypać kruszonką. Odstawić na 20 minut.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.