Drożdżowe muffinki czekoladowe z czerwonymi porzeczkami: przepis

Muffinki czekoladowe z porzeczkami: przepis
Autor: pixabay.com Czekoladowe muffinki z porzeczkami - idealne połączenie.
łatwy
40 min
4

Sezon na porzeczki warto rozpocząć czekoladowymi muffinkami z porzeczkami. Słodkie ciasto i kwaśne porzeczki dają idealne połączenie. Podajemy sprawdzony przepis.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Babeczki z porzeczkami

Ciasto z bezą porzeczkową

Jogurtowe ciasto z porzeczkami i kruszonką

Beza z porzeczkami

SKŁADNIKI

  • 7 g suchych drożdży instant
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 375 g mąki tortowej lub chlebowej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka + 1 roztrzepane jajko na glazurę
  • 175 g miękkiego masła
  • 3 łyżki kakao
  • 12 płaskich łyżek porzeczek czerwonych + do dekoracji,
  • 12 łyżeczek waniliowego cukru pudru
  • 12 łyżeczek kryształków cukru lub zwykłego brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże wsypujemy do kubka, dodajemy mleko (5 łyżek) i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut (drożdże powinny się spienić).
  • Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże oraz resztę mleka i kakao, dokładnie wyrabiamy.
  • Dodajemy jajka i ponownie mieszamy.
  • Na końcu dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie.
  • Ciasto dzielimy na 12 równych części, z których formujemy kulki. Następnie rozpłaszczamy je na dłoni, wkładamy po jednej łyżeczce porzeczek, posypujemy 1 łyżeczką waniliowego cukru pudru i zlepiamy brzegi.
  • Ponownie formujemy kulki i wkładamy do foremki na muffiny.
  • Tak przygotowane babeczki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 3 h).
  • Wyrośnięte babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kryształkami cukru waniliowego.
  • Muffinki pieczemy ok. 10 min na złoty kolor i dekorujemy porzeczkami.