Drożdżowe muffinki czekoladowe z czerwonymi porzeczkami: przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Sezon na porzeczki warto rozpocząć czekoladowymi muffinkami z porzeczkami. Słodkie ciasto i kwaśne porzeczki dają idealne połączenie. Podajemy sprawdzony przepis.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
Polecamy również:
Jogurtowe ciasto z porzeczkami i kruszonką
SKŁADNIKI
- 7 g suchych drożdży instant
- 100 ml ciepłego mleka
- 375 g mąki tortowej lub chlebowej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka + 1 roztrzepane jajko na glazurę
- 175 g miękkiego masła
- 3 łyżki kakao
- 12 płaskich łyżek porzeczek czerwonych + do dekoracji,
- 12 łyżeczek waniliowego cukru pudru
- 12 łyżeczek kryształków cukru lub zwykłego brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże wsypujemy do kubka, dodajemy mleko (5 łyżek) i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut (drożdże powinny się spienić).
- Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże oraz resztę mleka i kakao, dokładnie wyrabiamy.
- Dodajemy jajka i ponownie mieszamy.
- Na końcu dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie.
- Ciasto dzielimy na 12 równych części, z których formujemy kulki. Następnie rozpłaszczamy je na dłoni, wkładamy po jednej łyżeczce porzeczek, posypujemy 1 łyżeczką waniliowego cukru pudru i zlepiamy brzegi.
- Ponownie formujemy kulki i wkładamy do foremki na muffiny.
- Tak przygotowane babeczki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 3 h).
- Wyrośnięte babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kryształkami cukru waniliowego.
- Muffinki pieczemy ok. 10 min na złoty kolor i dekorujemy porzeczkami.