Drożdżowe muffinki czekoladowe z czerwonymi porzeczkami: przepis

2019-07-04
Muffinki czekoladowe z porzeczkami: przepis
Autor: pixabay.com Czekoladowe muffinki z porzeczkami - idealne połączenie.
łatwy
40 min
4

Sezon na porzeczki warto rozpocząć czekoladowymi muffinkami z porzeczkami. Słodkie ciasto i kwaśne porzeczki dają idealne połączenie. Podajemy sprawdzony przepis.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Babeczki z porzeczkami

Ciasto z bezą porzeczkową

Jogurtowe ciasto z porzeczkami i kruszonką

Beza z porzeczkami

Składniki

7 g suchych drożdży instant

100 ml ciepłego mleka

375 g mąki tortowej lub chlebowej

50 g cukru

1 łyżeczka soli

3 jajka + 1 roztrzepane jajko na glazurę

175 g miękkiego masła

3 łyżki kakao

12 płaskich łyżek porzeczek czerwonych + do dekoracji,

12 łyżeczek waniliowego cukru pudru

12 łyżeczek kryształków cukru lub zwykłego brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Drożdże wsypujemy do kubka, dodajemy mleko (5 łyżek) i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut (drożdże powinny się spienić).

Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże oraz resztę mleka i kakao, dokładnie wyrabiamy.

Dodajemy jajka i ponownie mieszamy.

Na końcu dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie.

Ciasto dzielimy na 12 równych części, z których formujemy kulki. Następnie rozpłaszczamy je na dłoni, wkładamy po jednej łyżeczce porzeczek, posypujemy 1 łyżeczką waniliowego cukru pudru i zlepiamy brzegi.

Ponownie formujemy kulki i wkładamy do foremki na muffiny.

Tak przygotowane babeczki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 3 h).

Wyrośnięte babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kryształkami cukru waniliowego.

Muffinki pieczemy ok. 10 min na złoty kolor i dekorujemy porzeczkami.