Domowe ciasteczka z czekoladą Ani Starmach to hit. Na ich punkcie oszalał cały Instagram
– Pokazałam je na Stories i zasypaliście mnie wiadomościami z prośbą o przepis – tak Ania Starmach zaczęła swój najnowszy post na Instagramie. Te ciasteczka z dodatkiem czekolady smakują wybornie, są miękkie i kruche. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne, a efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Zobaczcie, jak łatwo i szybko Ania Starmach piecze domowe ciasteczka z czekoladą.
i
Dieta wegetariańska
Z czego Ania Starmach robi domowe ciasteczka?
Przepisy Ani Starmach cieszą się sporą popularnością. Najnowsza receptura jurorki kulinarnego show na ciasteczka z czekoladą opublikowana na Instagramie zebrała mnóstwo polubień i komentarzy. Do przygotowania ciasta na ciasteczka Ania wykorzystuje podstawowe składniki, które z łatwością można kupić w wielu sklepach. Są dostępne przez cały rok, więc tę słodką przekąskę można piec non stop.
Lista składników nie jest długa. Jakie produkty są więc potrzebne, aby upiec domowe ciasteczka jak Ania Starmach?
- mąka pszenna
- cukier – trzcinowy i waniliowy
- czekolada – w postaci kropelek lub drobno posiekanej czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej
- masło
- jajko
- proszek do pieczenia lub soda oczyszczona
- szczypta soli
Jak Ania Starmach piecze domowe ciasteczka z czekoladą?
Przepis Ani Starmach na idealnie kruche i miękkie ciasteczka z dodatkiem czekolady jest łatwy. Przygotowanie nie wymaga długiego czasu i skomplikowanych czynności. To dobra lekcja dla osób, które uczą się piec słodkie wypieki w domu. Z przepisu mogą też skorzystać ci, którzy nie mają zbyt dużo wolnego czasu.
Jak więc upiec wyborne domowe ciasteczka wzbogacone czekoladą według przepisu Ani Starmach? Dzięki temu, że przygotowanie jest tak proste i szybkie, tę słodką przekąskę o smaku czekolady można upiec nawet w ostatniej chwili. Ciasteczka zawsze się udają i smakują obłędnie.
- 1. krok – utarcie masła z cukrami i zmiksowanie z jajkiem
- 2. krok – połączenie masy jajecznej z suchymi składnikami
- 3. krok – wymieszanie ciasta z czekoladą
- 4. krok – uformowanie ciasteczek
- 5. krok – upieczenie domowych ciasteczek z czekoladą w piekarniku
Jak podawać ciasteczka z czekoladą Ani Starmach?
Doskonałe pod każdym względem domowe ciasteczka z dodatkiem czekolady według przepisu Ani Starmach są uniwersalne. Świetnie smakują przez cały rok i można podawać je na różne okazje. – Są przepyszne: kruche i mięciutkie jednocześnie, pełne czekolady, idealne do herbaty czy kakao! – tak swój przepis zachwala Ania Starmach na Instagramie. Warto jej zaufać, ponieważ faktycznie tak jest. Domowe ciasteczka z czekoladą przygotowane z przepisu Ani są wyjątkowo dobre. Idealnie sprawdzą się w okresie przedświątecznym i wprowadzą całą rodzinę w nastrój Bożego Narodzenia. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis Ani Starmach na domowe ciasteczka z czekoladą.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
- 120 g kropelek czekoladowych lub drobno posiekanej czekolady (mlecznej, deserowej lub gorzkiej)
- 120 g cukru trzcinowego
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym na jasny puch.
- Cały czas ucierając, wbić jajko i miksować do połączenia.
- Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Wymieszać krótko.
- Dodać czekoladę i wymieszać.
- Z ciasto formować kulki i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę.