Do kulek mocy dodaję pół szklanki. Jesienna wersja tej popularnej przekąski jest przepyszna
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kulki mocy to kultowa przekąska. Są pyszne, składają się ze zdrowych produktów i nie wymagają pieczenia. Nie inaczej jest kulkami mocy przyrządzonymi według tego prostego przepisu. Ich smak podkręca sezonowe warzywo, na które sezon właśnie jest w pełni. Zobaczcie, jak zrobić domowe kulki mocy z dynią, które zachwycą łatwym przygotowaniem i obłędnym smakiem.
Z czego zrobić dyniowe kulki mocy?
Kulki mocy zalicza się do dietetycznych przekąsek. Do ich przygotowania wykorzystuje się tylko zdrowe i pełne składników odżywczych produkty. Są w sam raz słodkie, chociaż nie zawierają cukru, ani jego zamienników. Lista składników nie jest długa i obejmuje łatwo dostępne artykuły spożywcze. Sekretem smaku kulek mocy przygotowanych według tego przepisu jest dodatek sezonowego warzywa. To dynia, która nadaje oryginalnego smaku i odpowiada za piękny kolor przekąski.
Z czego więc zrobić zdrowe i pyszne kulki mocy w jesiennej odsłonie? Lista składników to tylko pięć składników i szczypta soli.
- purée z dyni
- suszone daktyle
- orzechy – włoskie, nerkowce, migdały
- wiórki kokosowe
- przyprawy – cynamon, sól
Jak zrobić kulki mocy z dynią?
Ta doskonała słodka przekąska jest łatwa i szybka. Przepis jest sprawdzony, więc nie ma opcji, żeby dyniowe kulki mocy nie wyszły. Wystarczy postępować według kolejnych kroków w przepisie, a deser uda się i będzie smakował każdemu. Zaletą tego prostego przepisu jest to, że kulek z dodatkiem purée z dyni nie trzeba piec. Wystarczy wymieszać składniki, uformować kulki mocy i schłodzić je w lodówce.
Jak robi się dyniowe kulki mocy? To łatwy przepis na zdrową sezonową przekąskę dla każdego.
- 1. krok – namoczenie daktyli
- 2. krok – zmiksowanie daktyli z purée z dyni
- 3. krok – wymieszanie masy dyniowej z pozostałymi składnikami
- 4. krok – uformowanie kulek mocy i obtoczenie ich w wiórkach kokosowych
- 5. krok – schłodzenie dyniowych kulek mocy w lodówce
Jak podawać kulki mocy z dynią?
Pełne smaku i zdrowia kulki mocy podkręcone purée z dyni to pomysł na smaczną przekąskę na jesień. Można je też serwować na deser. Sprawdzą się też na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Kulki mocy dyniowe bez dodatku cukru to dobry pomysł na coś słodkiego na diecie odchudzającej. Wszystkie składniki, z których się je przyrządza, wyróżniają się wysoką zawartością witamin, minerałów i substancji odżywczych. Przepis na pewno przypadnie do gustu tym, którzy zdrowo się odżywiają.
SKŁADNIKI
- 1 szklanki suszonych daktyli
- 1/2 szklanki purée z dyni
- 1/2 szklanki orzechów (nerkowców, orzechów włoskich, migdałów)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych + do obtoczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, aby zmiękły. Następnie odcedzić.
- Do blendera przełożyć miękkie daktyle i purée z dyni. Zmiksować na gładko.
- Wsypać posiekane orzechy, wiórki kokosowe, cynamon i sól. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na desce.
- Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych, ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.