Do domowych muffinek wybieram tę mąkę. Są zdrowsze i smakują nieziemsko dobrze

muffinki orkiszowe z czekoladą
Autor: Shutterstock Zamiast pszennej, użyj orkiszowej. Te muffinki są tak dobre, że zaczniesz je piec co tydzień.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Są pyszne i wiele zdrowsze niż te przygotowane z mąki pszennej. Dodatek drobno posiekanej czekolady sprawia, że smakują wybornie. Właśnie tak można opisać muffinki z mąki orkiszowej. Robi się je łatwo i szybko z kilku składników i świetnie smakują o każdej porze dnia. Oto prosty przepis na najlepsze muffinki orkiszowe z czekoladą.

Czy mąka orkiszowa nadaje się do muffinek?

Mąka orkiszowa to doskonały produkt, który warto mieć w domu. Wyróżnia się wysoką zawartością składników odżywczych. Jest bogata w błonnik pokarmowy, tłuszcze, białko, witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk, miedź, magnez, potas i selen. Idealnie zastępuje mąkę pszenną. Z mąki orkiszowej jasnej typ 650 można upiec wyborne ciasta, ciasteczka czy domowe chleby. Świetnie sprawdzi się do przygotowania smakowitych muffinek z dodatkiem czekolady. Przepis na ten słodki wypiek z mąki orkiszowej znajdziecie poniżej.

Z czego zrobić muffinki orkiszowe?

Muffinki upieczone według tego prostego przepisu to doskonała słodka przekąska, która zastąpi słodkie bułeczki z mąki pszennej. Aby upiec domowe muffinki orkiszowe, potrzebnych jest tylko kilka produktów. Są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Mąki orkiszowej szukajcie na półkach z produktami sypkimi lub ze zdrową żywnością.

Z czego więc zrobić ciasto orkiszowe na domowe muffinki? Lista składników jest krótka. Obejmuje takie produkty jak:

  • mąka orkiszowa jasna typ 650
  • masło
  • mleko
  • cukier
  • jajka
  • chipsy z gorzkiej czekolady
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić muffinki orkiszowe z czekoladą?

Przepis na pyszne i idealnie słodkie muffinki z mąki orkiszowej z dodatkiem czekolady nie jest trudny. Przygotowanie ciasta jest błyskawiczne. Nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki wystarczy wymieszać łyżką w jednej większej misce, co zajmuje około 10 minut. Pozostałą pracę wykona już piekarnik.

Jak więc upiec obłędne domowe muffinki orkiszowe z czekoladą? Z tym przepisem jest nie tylko łatwe, ale i szybkie. Muffinki zachwycą smakiem każdego, kto ich spróbuje.

  • 1. krok – wymieszanie mąki orkiszowej z pozostałymi suchymi składnikami
  • 2. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy na muffinki
  • 4. krok – upieczenie muffinek orkiszowych z czekoladą w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 250 g roztopionego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g cukru
  • 100 g chipsów z gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać cukier i chipy czekoladowe. Wymieszać.
  • Wlać mleko i roztopione masło. Wbić jajka i dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do papilotek umieszczonych w formie na muffinki do 2/3 ich wysokości.
  • Formę wstawić do piekarnika do 180 stopni C i piec około 20 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej