Do domowych muffinek wybieram tę mąkę. Są zdrowsze i smakują nieziemsko dobrze
![muffinki orkiszowe z czekoladą](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-QC3f-KRjg-jffw_muffinki-orkiszowe-z-czekolada-664x442.jpg)
Dieta wegetariańska
Są pyszne i wiele zdrowsze niż te przygotowane z mąki pszennej. Dodatek drobno posiekanej czekolady sprawia, że smakują wybornie. Właśnie tak można opisać muffinki z mąki orkiszowej. Robi się je łatwo i szybko z kilku składników i świetnie smakują o każdej porze dnia. Oto prosty przepis na najlepsze muffinki orkiszowe z czekoladą.
Czy mąka orkiszowa nadaje się do muffinek?
Mąka orkiszowa to doskonały produkt, który warto mieć w domu. Wyróżnia się wysoką zawartością składników odżywczych. Jest bogata w błonnik pokarmowy, tłuszcze, białko, witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk, miedź, magnez, potas i selen. Idealnie zastępuje mąkę pszenną. Z mąki orkiszowej jasnej typ 650 można upiec wyborne ciasta, ciasteczka czy domowe chleby. Świetnie sprawdzi się do przygotowania smakowitych muffinek z dodatkiem czekolady. Przepis na ten słodki wypiek z mąki orkiszowej znajdziecie poniżej.
Z czego zrobić muffinki orkiszowe?
Muffinki upieczone według tego prostego przepisu to doskonała słodka przekąska, która zastąpi słodkie bułeczki z mąki pszennej. Aby upiec domowe muffinki orkiszowe, potrzebnych jest tylko kilka produktów. Są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Mąki orkiszowej szukajcie na półkach z produktami sypkimi lub ze zdrową żywnością.
Z czego więc zrobić ciasto orkiszowe na domowe muffinki? Lista składników jest krótka. Obejmuje takie produkty jak:
- mąka orkiszowa jasna typ 650
- masło
- mleko
- cukier
- jajka
- chipsy z gorzkiej czekolady
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
Jak zrobić muffinki orkiszowe z czekoladą?
Przepis na pyszne i idealnie słodkie muffinki z mąki orkiszowej z dodatkiem czekolady nie jest trudny. Przygotowanie ciasta jest błyskawiczne. Nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki wystarczy wymieszać łyżką w jednej większej misce, co zajmuje około 10 minut. Pozostałą pracę wykona już piekarnik.
Jak więc upiec obłędne domowe muffinki orkiszowe z czekoladą? Z tym przepisem jest nie tylko łatwe, ale i szybkie. Muffinki zachwycą smakiem każdego, kto ich spróbuje.
- 1. krok – wymieszanie mąki orkiszowej z pozostałymi suchymi składnikami
- 2. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
- 3. krok – przelanie ciasta do formy na muffinki
- 4. krok – upieczenie muffinek orkiszowych z czekoladą w piekarniku
SKŁADNIKI
- 250 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
- 250 g roztopionego masła
- 1 szklanka mleka
- 125 g cukru
- 100 g chipsów z gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać cukier i chipy czekoladowe. Wymieszać.
- Wlać mleko i roztopione masło. Wbić jajka i dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do papilotek umieszczonych w formie na muffinki do 2/3 ich wysokości.
- Formę wstawić do piekarnika do 180 stopni C i piec około 20 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.