Czekoladowe serduszka z orzechami. Super ciasteczka na walentynki
2023-02-10
łatwy
40 min
4
Prosty przepis na ciasteczka w kształcie serduszek, idealne na walentynkowy deser. Chrupiące, aromatyczne, pełne orzechów ciasteczka serduszka będą idealną przekąską podczas oglądania romantycznych komedii.
SKŁADNIKI
- 200 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki kakao
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady białej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzyj z cukrem. Wbij po jednym jajku. Dodaj mąkę, kakao i sodę. Wymieszaj wszystkie składniki i utrzyj je razem.
- Posiekaj orzechy i dodaj do masy. Wszystkie wymieszane składniki połącz. Ciasto rozwałkuj.
- Z powstałego ciasta wyciśnij foremką ciasteczka. Ułóż je na blaszce, włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180 stopni C. przez 20 minut.
- W międzyczasie rozpuść czekolady. Gotowe ciasteczka możesz ozdobić według uznania.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sycylijski deser cannoli.
Polecamy też:
Romantyczna kolacja dla dwojga. Te dania na walentynki przygotujcie razem