Delikatne ciasteczka cytrynowe na białym serze
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Delikatne ciasteczka o cytrynowym smaku i zapachu, są nieco wilgotne w środku przez dodatek białego sera. Łatwe do przygotowania, pyszne, nadają się do dłuzszego przechowywania, choć prawie nigdy nie udaje się tego sprawdzić, takie są pyszne. Idealne latem i zimą - gdy ciepło - urozmaicą przyjęcie w ogrodzie, gdy zimno - podkreślą smak rozgrzewającej herbaty lub grzanego wina.
SKŁADNIKI
- 3/4 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru
- jajko
- 2,5 szklanki mąki
- łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- kilka kropli ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego
- skórka otarta z dwóch ekologicznych cytryn
- 3 łyżki soku z cytryny
- ewentualnie – siekane orzechy, migdały, pistacje lub inne ulubione bakalie – ok. pół szklanki
- Na lukier – pół szklanki cukru pudru wymieszanego z łyżką soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło z cukrem utrzeć na puch mikserem (lub malakserem). Dodać biały ser.
- Miksując dodać jajko, połowę mąki, sodę, sól, skrobię, ekstrakt waniliowy lub cukier, skórkę i sok z cytryny. Wymieszać.
- Wsypać pozostałą mąkę, dodać bakalie i zagnieść ciasto(ręcznie lub mikserem czy malakserem)i uformować z niego miękką kulę. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę lub w zamrażarce przez pół godziny. Ciasto można też chłodzić dłużej, nawet dobę. Ciasteczka tylko zyskają na smaku.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ręką zwilżoną olejem odrywać od kuli ciasta kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Układać je na papierze co 2-3 cm. Nacisnąć dłonią, spłaszczając ciastka.
- Piec 8-10 minut, do bardzo lekkiego zrumienienia ciastek. Dłuższy czas pieczenia spowoduje, że ciasteczka stwardnieją.
- Ostudzone ciasteczka polać lukrem, można je też posypach ulubionymi bakaliami.