Cynamonowe gwiazdki z mlecznym kremem – obłędny deser nie tylko na święta Bożego Narodzenia

cynamonowe gwiazdki
Autor: Shutterstock
łatwy
90 min
12

Jak zrobić ciasteczka cynamonowe na Boże Narodzenie? To nic trudnego. Jedyne, czego potrzeba, to łatwy i sprawdzony przepis na cynamonowe gwiazdki z mlecznym kremem. Kruche ciasteczka, w środku których kryje się aksamitny krem, są przepyszne i warto zrobić je na święta Bożego Narodzenia. Poznaj przepis na obłędne świąteczne ciasteczka z cynamonem, które zachwycą nie tylko łatwością przygotowania, ale i oczarują wyglądem i smakiem.

Jak zrobić cynamonowe gwiazdki z kremem?

Przygotowanie ciasta i upieczenie ciasteczek cynamonowych nie jest skomplikowane. Najpierw należy zagnieść kruche ciasto i schować je w lodówce. Następnie ciasto należy rozwałkować i za pomocą foremki w kształcie gwiazdki wykroić z niego ciasteczka. Układa się je na blasze i piecze około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy gwiazdki stygną, należy przygotować krem i przełożyć nim ciasteczka.

Dlaczego warto zrobić cynamonowe gwiazdki z kremem?

  • Przepis na cynamonowe ciasteczka jest ławy i szybki.
  • Upieczenie kruchych ciasteczek w kształcie gwiazdek nie wymaga żadnych nadprzyrodzonych umiejętności cukierniczych.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • Kruche ciasto można wzbogacić, dodając cukier z prawdziwą wanilią, zmielone orzechy włoskie lub laskowe.
  • Z kruchego ciasta można zrobić nie tylko gwiazdki. Mogą to być różne kształty nawiązujące do świąt Bożego Narodzenia. Poza sezonem można wykorzystać inne foremki.
  • Smak kremu wzbogaci starta czekolada lub wiórki kokosowe.
  • Ciasteczka cynamonowe dekoruje się lukrem, cukrem pudrem lub kolorową posypką. Sprawdzi się też cukier cynamonowy.
  • Gwiazdki cynamonowe z kruchego ciasta świetnie smakują jako słodka przekąska podczas świąt Bożego Narodzenia podane z herbatą owocową, kawą z mleczną pianką lub mlekiem.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 350 g mąki + do podsypywania
  • 220 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli

  • krem:
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 125 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 65 ml mleka
  • 1 łyżka wódki lub whisky

  • lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka wody lub soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Wsypać cukier puder, dodać żółtka i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Ciasto wyjąć z lodówki z rozwałkować, podsypując mąką. Za pomocą foremki w kształcie gwiazdki wykrawać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 10 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Mleko przelać do rondelka, wsypać cukier, zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć, dodając na zmianę po 1 łyżce mleka w proszku i mleka z cukrem. Pod koniec ucierania wlać alkohol.
  • Ciasteczka posmarować kremem i sklejać po dwie sztuki.
  • Cukier puder wymieszać z wodą lub sokiem z cytryny. Udekorować ciasteczka i odstawić do zastygnięcia.
  • Podawać na deser w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
więcej