Ciastka ze skwarek: kruche ciasteczka z czasów PRL

2023-08-21
Ciastka ze skwarek: kruche ciasteczka z czasów PRL
Autor: Shutterstock Obłędnie kruche, pachnące wanilią ciastka ze skwarek zachwycają smakiem
łatwy
30 min
4

Ciastka ze skwarek to niezwykle kruche ciasteczka rodem z czasów PRL. Dla jednych to symbol kulinarnego niedostatku, dla drugich  wspomnienie beztroskiego dzieciństwa, gdy kruchutkie ciasteczka można było jeść garściami, aż chrzęściło. W czasach niedoborów spożywczych, reglamentacji masła i podobnych utrudnień życiowych, ciasteczka ze skwarek można było upiec zawsze i wszędzie.

Tłuszcz wieprzowy jest używany w kuchni od zarania dziejów. Szkoda, by te pyszne waniliowe ciasteczka kojarzyły się nam jedynie z czasami słusznie minionymi. Wieprzowy tłuszcz nadaje ciastkom niezwykłą kruchość, jakiej nie dorówna ani masło, ani margaryna. Słynne w świecie andaluzyjskie ciasta polvoron przygotowuje się tylko na smalcu. Do ciastek ze skwarek pasuje aromat wanilii (patrz niżej).

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z przepisami na inne, pyszne ciasteczka

SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki
  • 15 dag skwarek (nie zrumienionych), czyli drobno posiekanego przesmażonego podgardla lub słoniny bez smalcu
  • 12 dag cukru-pudru
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 2-3 żółtka
  • 125 ml kwaśnego mleka lub kefiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 dag cukru-pudru do posypania ciastek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skwarki przepuścić przez maszynkę, używając drobnego sitka. 
  • Do przesianej mąki dodać skwarki, żółtka, przesiany proszek do pieczenia, cukier, mleko i cukier wanilinowy. 
  • Zagnieść ciasto, następnie schłodzić go w lodówce (30 minut).
  • Schłodzone ciasto rozwałkować. Wykrawać foremką ciastka, nakłuć widelcem.
  • Piec w temperaturze 180°C na złoty kolor.
  • Po upieczeniu oprószyć cukrem. 
Jak zrobić kruche ciasteczka?