Ciastka twarogowe - słodkie zawijańce w kilka minut
2022-02-28
łatwy
5 min
4
Ciastka twarogowe są kruche, rumiane, ale mniej oklepane niż kruche ciasteczka. Jeżeli najdzie cię ochota na słodycze, albo niespodziewanie wpadną znajomi, w kilka minut przygotujesz ciastka, które właśnie zaraz po wyjęciu z piekarnika mają najlepszy smak.
Te chrupiące ciasteczka bardzo smakują również dzieciom, jednak pamiętajmy, ze słodycze, nawet na bazie twarożku, to nienajlepszy posiłek dla najmłodszych. Od kiedy można podawać dzieciom słodycze, w jakich ilościach? Czy herbatniczki i biszkopty to rzeczywiście dobra przekąska? Sprawdź: Słodycze w diecie dzieci!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g białego sera (najlepiej mało kwaśnego)
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki śmietany
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru waniliowego
- gruby cukier do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Biały ser rozdrobnić (przecisnąć przez praskę lub w malakserze)
- Dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać
- Jedno jajko roztrzepać z mlekiem i śmietaną na jednolitą masę i dodać do masy twarogowej
- Wymieszać, wyrobić ciasto
- Ciasto rozwałkować grubość pół centymetra
- 4 łyżki grubego cukru wymieszać z opakowaniem cukru waniliowego
- Roztrzepać jajko dodając odrobinę wody lub mleka, żeby lepiej się mieszało
- Wyciąć okrągłe ciasteczka, złożyć na pół i jedną stronę posmarować roztrzepanym jajkiem i przykleić cukier, złożyć jeszcze raz na pół i przygnieść lekko widelcem, żeby się skleiły
- Posmarować wierzch jajkiem i znów posypać cukrem
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, aż się zezłocą, ale nie zbrązowieją
Sprawdź, jak groźny dla dzieci jest cukier