Ciastka twarogowe - słodkie zawijańce w kilka minut

Ciastka twarogowe
Autor: Shutterstock
łatwy
5 min
4

Ciastka twarogowe są kruche, rumiane, ale mniej oklepane niż kruche ciasteczka. Jeżeli najdzie cię ochota na słodycze, albo niespodziewanie wpadną znajomi, w kilka minut przygotujesz ciastka, które właśnie zaraz po wyjęciu z piekarnika mają najlepszy smak.

Te chrupiące ciasteczka bardzo smakują również dzieciom, jednak pamiętajmy, ze słodycze, nawet na bazie twarożku, to nienajlepszy posiłek dla najmłodszych. Od kiedy można podawać dzieciom słodycze, w jakich ilościach? Czy herbatniczki i biszkopty to rzeczywiście dobra przekąska? Sprawdź: Słodycze w diecie dzieci!

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g białego sera (najlepiej mało kwaśnego)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • gruby cukier do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Biały ser rozdrobnić (przecisnąć przez praskę lub w malakserze)
  • Dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać
  • Jedno jajko roztrzepać z mlekiem i śmietaną na jednolitą masę i dodać do masy twarogowej
  • Wymieszać, wyrobić ciasto
  • Ciasto rozwałkować grubość pół centymetra
  • 4 łyżki grubego cukru wymieszać z opakowaniem cukru waniliowego
  • Roztrzepać jajko dodając odrobinę wody lub mleka, żeby lepiej się mieszało
  • Wyciąć okrągłe ciasteczka, złożyć na pół i jedną stronę posmarować roztrzepanym jajkiem i przykleić cukier, złożyć jeszcze raz na pół i przygnieść lekko widelcem, żeby się skleiły
  • Posmarować wierzch jajkiem i znów posypać cukrem
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, aż się zezłocą, ale nie zbrązowieją
Sprawdź, jak groźny dla dzieci jest cukier
Barbara Karasińska
więcej