Ciasteczka z kleiku ryżowego: przepis na szybki deser
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kiedy mamy ochotę na smaczne ciasto lub ciasteczka, nie musimy zaraz biec do sklepu lub poświęcać na pieczenie mnóstwo czasu. Wystarczy pół godziny, aby móc się zajadać pysznymi ciasteczkami domowej roboty. Przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego jest tak prosty, że do pomocy możemy zaangażować także swoje pociechy.
Do wypełnienia ciastek można wykorzystać dżem truskawkowy lub wiśniowy, można również w miejsce wgłębienia włożyć kawałek czekolady. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań, ale zawsze smakują one tak samo dobrze.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie kleiku ryżowego (160–180 g)
- 5 łyżeczek wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 opakowanie margaryny (200 g)
- aromat rumowy lub śmietankowy
- powidła śliwkowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do wysokiego naczynia wsypujemy kleik ryżowy, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cukier, a następnie dodajemy jajka, miękką margarynę i aromat.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy lub miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Z tak przygotowanego ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej robimy dziurkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- UWAGA! Układając ciastka na blaszce, należy zachować między nimi ok. 5-centymetrowe odstępy, gdyż podczas pieczenia mogą się posklejać.
- Ciasteczka napełniamy delikatnie powidłami śliwkowymi.
- Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ciastka na złoty kolor (około 20–25 minut).
- UWAGA! Po upieczeniu należy odczekać, aż ciastka trochę przestygną i dopiero wtedy można je przenieść z blachy.