Ciasteczka z fasoli. Łatwe do zrobienia, szybkie do zjedzenia

ciasteczka z fasoli
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pyszne i bardzo czekoladowe ciasteczka to pomysł na zdrowy deser. Ich sekretem jest to, że na liście składników nie ma tłuszczu, ani mąki. Zastąpiła je fasola, dzięki której ciasteczka mają przyjemną konsystencję i dosłownie rozpływają się w ustach. Oto łatwy i szybki przepis na ciasteczka z fasoli.

Jak zrobić ciasteczka z fasoli?

Upieczenie ciasteczek rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Pierwszym krokiem jest opłukanie i odsączenie fasoli. Następnie należy posiekać część czekolady, a pozostałą roztopić w kąpieli wodnej. Fasolę miksujemy z jajkiem i cukrem. Wlewamy roztopioną czekoladę i kakao. Całość mieszamy łyżką. Z powstałego gęstego ciasta formujemy kulki, spłaszczamy je i układamy na blasze z papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciasteczka posypujemy posiekaną czekoladą i lekko ją wciskamy. Ciasteczka z fasoli piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.

Przepis na ciasteczka fasolowe

  • To łatwy przepis na zdrowy i pyszny deser. Składa się z kilku prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy.
  • Zrobienie ciasteczek fasolowych nie zajmuje wiele czasu. Przygotowanie ciasta trwa około 10 minut, a pieczenie 15 minut. Jest to więc szybki przepis na domowe ciasteczka.
  • Na liście składników znajduje się pięć produktów.
  • Można użyć fasoli białej lub czerwonej.
  • Cukier zastąpi ksylitol lub erytrytol. Z tymi zamiennikami białego cukru będzie jeszcze zdrowiej.
  • W wersji wegańskiej ciasteczek fasolowych należy pominąć jajko i zamienić je na nasiona chia. Jedną łyżkę należy zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 15 minut.
  • Przed pieczeniem wierzch ciasteczek można posypać posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.
  • Z podanych w przepisie składników wychodzi 20 pysznych fasolowych ciasteczek.

Kiedy podawać ciasteczka fasolowe?

Pełne smaku i zdrowe ciasteczka z fasoli to dobry pomysł na deser, który można serwować bez względu na porę roku. Dzięki temu, że składniki są zawsze w sklepach, sprawdzą się i w lecie, i w zimie. To doskonały deser po rodzinnym obiedzie lub małe co nieco w ciągu zwykłego tygodnia. Można też zapakować je do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Sprawdzą się też jako słodka i zdrowa przekąska dla najmłodszych, która zastąpi batony i wafelki ze sklepu.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka fasoli białej lub czerwonej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru
  • 20 g kakao
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę przełożyć na sitko, opłukać i odstawić do odsączenia.
  • 50 g gorzkiej czekolady drobno posiekać. Pozostałą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  • Fasolę przełożyć do miski, wbić jajko i wsypać cukier. Zmiksować na gładko.
  • Wlać roztopioną czekoladę, wsypać kakao i wymieszać łyżką.
  • Z masy formować dłońmi kulki, spłaszczać je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posypać posiekaną czekoladą, lekko ją dociskając.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Szulc-Górska
więcej