Ciasteczka św. Hildegardy – smak tradycji w nowoczesnym wydaniu. Przenieś się w czasie dzięki tym wypiekom

Ciasteczka św. Hildegardy – smak tradycji w nowoczesnym wydaniu. Przenieś się w czasie dzięki tym wypiekom
Autor: Shutterstock Ciasteczka św. Hildegardy – smak tradycji w nowoczesnym wydaniu. Przenieś się w czasie dzięki tym wypiekom
łatwy
30 min
10

Dieta wegetariańska

Ciasteczka radości, znane również jako ciasteczka św. Hildegardy z Bingen, to wyjątkowy przysmak, który zyskał popularność nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny smak, ale także dzięki niezwykłej historii swojej twórczyni. Spróbuj ich koniecznie!

Św. Hildegarda z Bingen, żyjąca w XII wieku, była benedyktyńską mniszką, mistyczką, kompozytorką, pisarką i uzdrowicielką. Jej przepisy i porady medyczne, zawarte w dziełach takich jak „Physica” i „Causae et Curae”, są cenione do dziś. Ciasteczka św. Hildegardy z Bingen to jeden z przykładów jej praktycznego podejścia do zdrowego stylu życia.

Ciasteczka radości wg receptury św. Hildegardy z Bingen

Św. Hildegarda z Bingen przepisywała te ciasteczka nie tylko ze względu na ich smak, ale również na ich właściwości zdrowotne. Zawierają one migdały, goździki, cynamon i gałkę muszkatołową – składniki, które mają korzystny wpływ na układ nerwowy, poprawiają nastrój i wyostrzają zmysły. W jej dziełach znajdziemy opisy, jak spożywanie gałki muszkatołowej może otworzyć serce, oczyścić umysł i wprawić w dobry nastrój. Św. Hildegarda wierzyła, że te ciasteczka mogą uśmierzyć każdą gorycz serca i usposobienia, rozweselić rozum oraz oczyścić zmysły. Ciasteczka św. Hildegardy to nie tylko smakołyk, ale również naturalny środek wspomagający zdrowie psychiczne i fizyczne.

Św. Hildegarda z Bingen

Podczas pieczenia tych ciasteczek, korzenny aromat rozchodzący się po domu sprawia, że dzieci nie mogą się doczekać, kiedy będą gotowe. Są kruche, aromatyczne i pełne migdałów, co czyni je świetnym wyborem na zdrową przekąskę zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Przechowywane w puszcze długo zachowują świeżość, co czyni je idealnym dodatkiem do codziennego menu.

Gałka muszkatołowa "otwiera człowiekowi serce"

Dorośli mogą spożywać 4-5 ciasteczek dziennie, natomiast dzieci do 3. Ciasteczka św. Hildegardy z Bingen rzeczywiście wyraźnie poprawiają nastrój, wspomagają nerwy, pamięć i zdolność koncentracji. Św. Hildegarda pisała o nich: „spożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. (…) Uśmierzy to każdą gorycz twojego serca i usposobienia, otworzy serce i przytępione zmysły oraz rozweseli rozum.” Te słowa pokazują, jak bardzo mniszka wierzyła w moc naturalnych składników i ich wpływ na zdrowie.

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów św. Hildegardy, warto sięgnąć po takie dzieła jak „Physica” czy „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.

Zobacz również:

Dżem, powidła, marmolada – czym się różnią?

Dżem truskawkowy bez konserwantów

Dżem z rabarbaru - 3 przepisy na przetwory z rabarbaru

Dżem z aronii - przepis na domowy dżem aroniowy

Tradycyjny przepis na dżem truskawkowy z jabłkami od Koła Gospodyń Wiejskich

SKŁADNIKI

  • 30 g gałki muszkatołowej

    30 g cynamonu w proszku

    10 g goździków w proszku

    1 kg mąki orkiszowej typ 650

    300 g cukru trzcinowego

    4 żółtka

    1 jajko

    300-400 g masła lub oleju kokosowego

    300 g mielonych słodkich migdałów

    1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto, następnie odstaw na pół godziny.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm i wykrawaj ciasteczka.
  • Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze około 180°C przez 20-25 minut.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej