Dżem z aronii. Przepis na zdrowy, domowy dżem aroniowy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Domowy dżem z aronii nie tylko jest pyszny, ale także korzystny dla zdrowia. Aronia ma liczne prozdrowotne właściwości: pomaga obniżyć ciśnienie krwi, redukuje złogi cholesterolowe, wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga krążenie. Jest również silnym przeciwutleniaczem. Dlatego warto przygotowywać z niej przetwory.
Co zrobić, aby dżem z aronii nie był cierpki?
Aronia ma charakterystyczny cierpko-gorzkawy posmak, który nie każdemu odpowiada i który trudno zniwelować nawet dużą ilością cukru. Najlepszym sposobem na pozbawienie jej tego posmaku jest pozostawienie owoców na krzakach do pierwszych przymrozków. Nie zawsze mamy jednak taką możliwość. Jest na to inny sposób, wystarczy świeżo zerwane owoce przemrozić kilka dni w zamrażalniku. Taki zabieg sprawi, że starci ona większość ze swojej goryczki.
Prosty przepis na dżem z aronii
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców aronii
- 750 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Owoce umyć, dobrze osączyć na sicie. Połowę zmiażdżyć w garnku, dodać cukier, zagotować na małym ogniu, zdjąć szumowiny.
Do wrzącego syropu wsypać pozostałe owoce i ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić na kilka minut.
Gotować nadal powoli, od czasu do czasu wstrząsać rondlem i na minutę zdejmować go z ognia.
Gdy owoce staną się szkliste, dżem jest gotowy. Nakładać gorący dżem do wyparzonych słoików i od razu zamykać.
Pasteryzować pod kocykiem. Jeśli chcemy używać dżemu z aronii jako dodatku do dań mięsnych, ilość cukru należy zmniejszyć do 500 g.