Ciasteczka owsiane bez glutenu z NUTELLĄ: przepis na chrupiące smakołyki czekoladowe bez mąki

2021-04-08
Adrianna Stawska-Ostaszewska
Ciasteczka owsiane bez glutenu z NUTELLĄ: przepis na chrupiące smakołyki czekoladowe bez mąki
Autor: Shutterstock.com Owsiane ciasteczka z Nutellą to pyszne czekoladowe kąski bez mąki pszennej i bez glutenu
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Do tych pysznych owsianych ciasteczek z Nutellą potrzebujesz tylko CZTERECH składników. Ciasteczka owsiane z nutellą to najlepszy przepis na chrupiące smakołyki czekoladowe do zrobienia w domu. Łatwo, szybko, smacznie i bez mąki - musisz spróbować tego przepisu! 

Składniki

100 g gorzkiej czekolady

150 g kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella

1 łyżka oleju kokosowego

250 g płatków owsianych bezglutenowych (specjalnie oczyszczonych)

1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. 

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

Dodać do niej krem orzechowo-czekoladowy oraz olej kokosowy. Zmiksować na jednorodną mieszaninę.

Do ciepłej czekoladowej mieszanki dodać płatki owsiane. Wymieszać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę. Na jedno ciasteczko potrzeba 1 łyżkę mieszaniny. 

Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w szczelnym pudełku w lodówce. Smacznego!