Ciasteczka owsiane bez glutenu z NUTELLĄ: przepis na chrupiące smakołyki czekoladowe bez mąki
2021-04-08
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Do tych pysznych owsianych ciasteczek z Nutellą potrzebujesz tylko CZTERECH składników. Ciasteczka owsiane z nutellą to najlepszy przepis na chrupiące smakołyki czekoladowe do zrobienia w domu. Łatwo, szybko, smacznie i bez mąki - musisz spróbować tego przepisu!
SKŁADNIKI
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 250 g płatków owsianych bezglutenowych (specjalnie oczyszczonych)
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni.
- Czekoladę stopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
- Dodać do niej krem orzechowo-czekoladowy oraz olej kokosowy. Zmiksować na jednorodną mieszaninę.
- Do ciepłej czekoladowej mieszanki dodać płatki owsiane. Wymieszać.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę. Na jedno ciasteczko potrzeba 1 łyżkę mieszaniny.
- Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w szczelnym pudełku w lodówce. Smacznego!