Ciasteczka owsiane bez glutenu z NUTELLĄ: przepis na chrupiące smakołyki czekoladowe bez mąki

Ciasteczka owsiane bez glutenu z NUTELLĄ: przepis na chrupiące smakołyki czekoladowe bez mąki
Autor: Shutterstock.com Owsiane ciasteczka z Nutellą to pyszne czekoladowe kąski bez mąki pszennej i bez glutenu
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Do tych pysznych owsianych ciasteczek z Nutellą potrzebujesz tylko CZTERECH składników. Ciasteczka owsiane z nutellą to najlepszy przepis na chrupiące smakołyki czekoladowe do zrobienia w domu. Łatwo, szybko, smacznie i bez mąki - musisz spróbować tego przepisu! 

SKŁADNIKI

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 250 g płatków owsianych bezglutenowych (specjalnie oczyszczonych)
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. 
  • Czekoladę stopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  • Dodać do niej krem orzechowo-czekoladowy oraz olej kokosowy. Zmiksować na jednorodną mieszaninę.
  • Do ciepłej czekoladowej mieszanki dodać płatki owsiane. Wymieszać.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę. Na jedno ciasteczko potrzeba 1 łyżkę mieszaniny. 
  • Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w szczelnym pudełku w lodówce. Smacznego! 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Redaktorka serwisu Beszamel.pl

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej