Ciasteczka maślane z orzechami

Ciasteczka maślane z orzechami
Autor: Shutterstock Te ciasteczka są tak pyszne, że trudno uwierzyć, że ich przygotowanie jest tak niekłopotliwe
łatwy
34 min
4

Ciasteczka maślane z orzechami są tak proste do przygotowania, że czasem sama się dziwię, że nie robię ich częściej. Kruche i chrupiące, doskonale pasują do popołudniowej herbaty.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki pszennej mąki
  • kostka masła
  • 3 spore garście orzechów włoskich (lub pekan),
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy lub esencja waniliowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połowę orzechów wkładamy do blendera i rozbijamy na mąkę.
  • Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy lub kilka kropel esencji waniliowej. Wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy rozdrobnione orzechy.
  • Ciasto ponownie wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy okręgi o niewielkiej średnicy.
  • Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym umieszczamy połówki orzecha.
  • Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia).
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej