Ciasteczka maślane z orzechami
2022-03-03
łatwy
34 min
4
Ciasteczka maślane z orzechami są tak proste do przygotowania, że czasem sama się dziwię, że nie robię ich częściej. Kruche i chrupiące, doskonale pasują do popołudniowej herbaty.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki pszennej mąki
- kostka masła
- 3 spore garście orzechów włoskich (lub pekan),
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- cukier waniliowy lub esencja waniliowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połowę orzechów wkładamy do blendera i rozbijamy na mąkę.
- Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy lub kilka kropel esencji waniliowej. Wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy rozdrobnione orzechy.
- Ciasto ponownie wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy okręgi o niewielkiej średnicy.
- Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym umieszczamy połówki orzecha.
- Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia).
Dlaczego warto jeść orzechy?