Ciasteczka maślane z lukrem królewskim. Delikatny i kruchy deser na Wielkanoc

ciasteczka maślane z lukrem
Autor: Shutterstock Ciasteczka maślane z lukrem królewskim to wielkanocny wypiek, który oczaruje wyglądem i smakiem.
łatwy
30 min
12

Ciasteczka maślane z lukrem królewskim to pomysł na słodkie małe co nieco na Wielkanoc. Pyszne i kruche ciastka w kształcie pisanek i zajączków na pewno znajdą wierne grono fanów. Oprócz smaku ich zaletą jest to, że robi się je bardzo szybko, a lista składników jest krótka. Zobaczcie, jak zrobić niesamowite świąteczne ciasteczka maślane ozdobione królewskim lukrem.

Jak zrobić maślane ciasteczka z lukrem królewskim?

Wystarczy zagnieść wszystkie składniki na ciasto, schłodzić je, rozwałkować i foremkami wykroić ciasteczka. Kiedy upieczone ciasteczka stygną, trzeba zająć się przygotowaniem królewskiego lukru i je udekorować.

Przepis na maślane ciasteczka z lukrem królewskim

  • To łatwy przepis na pyszne i rozpływające się w ustach małe ciasteczka. Mogą je zrobić wszyscy bez względu na stopień zaawansowania w domowych wypiekach.
  • Przygotowanie ciasteczek nie jest czasochłonne. W sumie to pół godziny. Ciasteczka piecze się około 10 minut i najlepiej robić to partiami.
  • Do zrobienia wielkanocnych ciastek potrzeba tylko pięciu składników. Lukier królewski przygotowuje się z trzech produktów.
  • Lukier królewski powinien być gęsty, aby w łatwy sposób można było formować z niego różne wzory.
  • Jeżeli w lukrze wyczuwalne są grudki cukru pudru, trzeba miksować go jeszcze kilka minut.
  • Kolorowy lukier królewski uzyska się przez dodanie kilku kropli barwnika spożywczego, szczypty kurkumy lub odrobiny soku z buraka.

SKŁADNIKI

  • ciasteczka:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • lukier królewski:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 białka jaja kurzego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do misy miksera. Wsypać cukier puder, dodać żółtka, śmietanę i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrobić gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm, delikatnie podsypując mąką. Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 10 minut, aż staną się złote. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Białka ubić na puszystą, ale nie sztywną pianę. Zacząć od niskich obrotów miksera, po czym zwiększyć do średnich.
  • Wsypać cukier i miksować, aż lukier nabierze śnieżnobiałego koloru. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  • Przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i udekorować ciasteczka.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
więcej