Ciasteczka eggnog. Łatwy przepis na kruchy świąteczny deser

ciasteczka eggnog
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
12

Te rozpływające się w ustach lukrowane ciasteczka pachną i smakują świętami Bożego Narodzenia. Zawdzięczają to dodatkowi eggnog, czyli słodkiego napoju na bazie mleka z dodatkiem żółtek, alkoholu i aromatycznych przyprawy. Perfekcyjnym uzupełnieniem kruchych ciasteczek świątecznych jest słodki lukier. Sprawdź przepis i upiecz doskonałe ciasteczka eggnog.

Jak zrobić ciasteczka eggnog?

Świąteczne kruche ciasteczka robi się dość łatwo. Ciasto przygotowuje się z mąki pszennej, masła, cukru i żółtek. Do ciasta dodaje się tytułowy eggnogg oraz rum, ekstrakt waniliowy, gałkę muszkatołową i cynamon. To właśnie te składniki odpowiadają za oryginalny smak ciasteczek. Z surowego ciasta formuje się kulki i układa na blasze do pieczenia. Nie trzeba ich spłaszczać, ponieważ rozejdą się w trakcie pieczenia. Dlatego tak ważne jest ułożenie ich na blasze w sporych odstępach. Blachę wstawia się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecze około 15 minut, aż ciasteczka nabiorą złocistobrązowego koloru. Kiedy ciasteczka stygną, przygotowuje się lukier z cukru pudru, eggnog i rumu. Ciasteczka skrapia się aromatycznym lukrem i podaje na deser w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Przepis na ciasteczka eggnog

  • To łatwy i szybki przepis na obłędne ciasteczka na święta.
  • Lista składników nie jest długa. Eggnog można kupić w sklepie. Pysznie smakuje eggnog przyrządzony samodzielnie według tego przepisu.
  • Cynamon i gałkę muszkatołową zastąpi przyprawa do piernika.
  • Rum zastąpi brandy, koniak, sherry, whiskey lub bourbon.
  • Zamiast lukru ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym.
  • Ciasteczka zachowają świeżość przez trzy dni, jeżeli będą przechowywane w szczelnie zamykanym pojemniku w w temperaturze pokojowej.
  • Surowe ciasto można zrobić wcześniej i przechować je w szczelnym pojemniku w lodówce do trzech dni. Przed pieczeniem należy je wcześniej wyjąć z lodówki.

Kiedy podawać ciasteczka eggnog?

Słodki i kremowy eggnog jest drinkiem popularnym w Stanach Zjednoczonych. Przyrządza się go głównie na święta Bożego Narodzenia i podaje na ciepło lub na zimno. Ciasteczka z dodatkiem eggnog to pomysł na deser właśnie na te zimowe święta. Ten kruchy słodki wypiek na pewno znajdzie swoich fanów podczas rodzinnych spotkań w Boże Narodzenie. Ci, którzy lubią korzenne smaki, mogą piec ciasteczka bez względu na okazję.

SKŁADNIKI

  • 250 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 ml eggnog
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

  • lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 50 ml eggnog
  • 1 łyżka rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, gałką muszkatołową i cynamonem.
  • Masło utrzeć cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i miksować do połączenia składników.
  • Wlać 1 łyżkę rumu i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia.
  • Miksując na średnich obrotach, wlać połowę eggnog. Miksować, aż masa będzie jasna, gładka i puszysta.
  • Cały czas miksując na niskich obrotach, stopniowo dodawać suche przesiane składniki. Miksować, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Nabierać po 1 łyżce ciasta i formować kuleczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości. Na jednej blasze nie powinno być więcej niż 6 ciasteczek.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec partiami około 15 minut, aż ciasteczka będą złocistobrązowe. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Kiedy ciasteczka stygną, przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z pozostałym eggnog i 1 łyżką rumu.
  • Ostygnięte ciasteczka skropić lukrem i posypać świeżo startą gałką muszkatołową lub cynamonem.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
więcej