Ciasteczka bananowo-owsiane ze słonecznikiem. Bez jajek i cukru, a smakują wybornie
Dieta wegetariańska
Jak zrobić pyszne i pełne zdrowia ciasteczka owsiane? Wystarczy połączyć cztery niedrogie składniki, uformować ciasteczka i upiec je w piekarniku. Przepis nie jest więc skomplikowanym, a czas przygotowania nie przekracza pół godziny. Zobaczcie, jak upiec pyszne domowe ciasteczka owsiane bez jajek i cukru.
Z czego zrobić ciasteczka owsiane bez jajek i cukru?
Ciasteczka owsiane upieczone według tego sprawdzonego przepisu są łatwe. Do ich przygotowania należy przygotować tylko cztery składniki, które bez problemu można kupić przez cały rok w większych i mniejszych sklepach. Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- płatki owsiane
- banany
- pestki słonecznika
- masło
Jak zrobić ciasteczka owsiane bez jajek i cukru?
Przepis na te obłędne domowe ciasteczka z płatków owsianych jest nieskomplikowany, więc każdy może z niego skorzystać. Płatki owsiane miesza się z rozgniecionymi widelcem bananami. Owoce powinny być dojrzałe. Dzięki temu łatwiej robi się z nich papkę. Dojrzałe banany zawierają także więcej cukru, dlatego ciasteczek nie trzeba już dodatkowo dosładzać. Do płatków owsianych i papki bananowej dodaje się jeszcze odrobinę masła i pestki słonecznika, które można lekko uprażyć na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Z masy formuje się okrągłe ciasteczka, układa na blasze i wstawia do piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C, a czas pieczenia to nie więcej niż 20 minut. Po upieczeniu ciasteczka trzeba jeszcze ostudzić.
Z czym podawać ciasteczka owsiane bez jajek i cukru?
Domowe ciasteczka owsiane z bananami i pestkami słonecznika to zdrowa przekąska, na którą przepis warto zapisać. Zamiast kupować gotowe ciastka z dodatkiem płatków owsianych w sklepie, dzięki temu przepisowi można upiec przepyszną, zdrową i prostą przekąskę. Ciasteczka można wcinać między posiłkami lub podać na deser. Pysznie smakują z kawą i herbatą. Sprawdzą się jako małe co nieco dla najmłodszych do śniadaniówki.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oba banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem.
- Wsypać płatki owsiane i pestki słonecznika. Dodać masło i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Z powstałej masy formować małe kuleczki, a następnie lekko je rozpłaszczyć i uformować okrągłe ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką zdrową przekąskę między posiłkami.