Bułgarskie ciasteczka miodowe: łatwy przepis na świąteczne MEDENKI
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Medenki, miedenki, w wolnym tłumaczeniu miodówki, to miękkie, korzenne ciasteczka, popularne w Bułgarii. Ciasteczka przygotowuje się z polewą czekoladową lub orzechami. Idealny słodki przysmak w świąteczny.
Macie apetyty na więcej ciasteczek? Oto kilka sprytnych przepisów na zdrowsze wersje tradycyjnych przysmaków:
Bezglutenowe ciasteczka świąteczne
Ciasteczka owsiane z rodzynkami: łatwy przepis bez mąki
Bakaliowe ciasteczka z rumem - pyszne i bez pieczenia
Bezglutenowe ciasteczka świąteczne według przepisu Reni Jusis [WIDEO]
Najprostsze ciastka sezamowe - zdrowe ciasteczka bez pieczenia
SKŁADNIKI
- 2 jajka L
- 1 szklanka cukru pudru - przesianego
- 1/4 szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2/3 szklanki oleju roślinnego
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60-80 g połówek orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż 2-3 blachy papierem do pieczenia.
- W misce wymieszaj mąkę, sól, cynamon i sodę oczyszczoną.
- Za pomocą miksera ubij przez 3 minuty razem jajka i cukier puder. Dodaj ekstrakt z wanilii i miód. Mieszaj do połączenia, a następnie dodaj olej.
- Dodaj mąkę w dwóch porcjach i miksuj, aby się uzyskać jednorodne ciasto. Ciasto odstawić na 5-10 minut.
- Za pomocą 2 łyżek formuj z ciasta porcje, ułóż na blachach, na środku każdego ciasteczka połóż połówkę orzecha włoskiego i dociśnij lekko, aby ciasteczko nieco się rozpłaszczyło.
- Piecz przez 12-15 minut, aż się zarumienią. Pozwól ciasteczkom całkowicie ostygnąć.
Jedz orzechy na zdrowie!