Bakaliowe ciasteczka z rumem - pyszne i bez pieczenia

Bakaliowe ciasteczka z rumem - pyszne i bez pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jeśli ciastka będą jadły również dzieci zastąp rum herbatą z odrobiną rumowego aromatu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Bakaliowe ciasteczka z rumem przygotujesz w kilka chwil i w kilka chwil mogą zniknąć, bo są przepyszne. Do przygotowania ciasteczek możesz użyć również daktyli, suszonych owoców, wiórków kokosowych i płatków owsianych.

Składniki

  • 100 gram rodzynek

  • 50 gram płatków migdałowych

  • 50 gram grubo posiekanych orzechów laskowych

  • 50 gram płatków kukurydzianych

  • 4 łyżki rumu

  • 1 opakowanie czekoladowej polewy do ciast

  • 1 opakowanie białej polewy do ciast

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rodzynki namoczyć na noc w rumie. Osączone z rumu rodzynki wymieszać z orzechami, migdałami i płatkami kukurydzianymi.

  • Przygotować jasną polewę wg przepisu na opakowaniu i wymieszać ją z bakaliami. Łyżeczką układać małe kopczyki masy na pergaminie i zostawić do zastygnięcia.

  • Udekorować ciemną polewą.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0