Biorę ciasto francuskie i borówki. W kwadrans mam obłędne ciasteczka

Dieta wegetariańska
Sezon na borówki amerykańskie jest w pełni. Dojrzałe owoce można kupić w sklepach i na bazarach. Świetnie smakują same, jako składnik koktajli, deserów i ciast. W tym roku hitem jest przepis na pyszne ciastka kieszonki z borówkami, które robi się ekspresowo. To idealny deser lub słodka przekąska na lato. Oto szybki i sprawdzony przepis na przepyszne kieszonki z ciasta francuskiego z borówkami.
Co zrobić z borówek na szybko?
Pyszne kieszonki, w których środku kryje się włoski serek mascarpone i dorodne borówki amerykańskie, to świetny pomysł na wykorzystanie tych sezonowych owoców. Do upieczenia tych znakomitych ciasteczek potrzebnych jest tylko kilka prostych produktów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne. Kieszonki francuskie najlepiej smakują ze świeżymi owocami, ale poza sezonem można upiec je z dodatkiem mrożonych owoców.
Co jest potrzebne, aby upiec domowe ciasteczka kieszonki? Na liście składników znajduje się tylko sześć produktów. Część z nich zawsze jest w domu.
- gotowe ciasto francuskie
- borówki amerykańskie
- serek mascarpone
- cukier
- żółtko
- mleko
Jak zrobić kieszonki z borówkami?
Przepis na te pyszne i efektowne ciasteczka w kształcie kieszonek po brzegi wypełnionych słodkimi owocami jest banalnie łatwy. Wystarczy kilka minut na przygotowanie i kwadrans w piekarniku, aby cieszyć się wybornym smakiem tych obłędnych ciastek. Ciasto francuskie należy wcześniej wyjąć z lodówki i odłożyć, aby nabrało temperatury otoczenia. Dzięki temu przy rozwijaniu nie popęka, a kieszonki po upieczeniu będą prezentować się wyjątkowo apetycznie.
Jak upiec wyśmienite kieszonki z ciasta francuskiego z dodatkiem słodkich borówek? Z tym prostym przepisem słodka przekąska na lato uda się na medal.
- 1. krok – pokrojenie ciasta francuskiego na kwadraty
- 2. krok – nałożenie serka mascarpone i borówek
- 3. krok – uformowanie kieszonek
- 4. krok – upieczenie kieszonek z borówkami w piekarniku
Jak podawać kieszonki z borówkami?
Doskonałe ciasteczka z ciasta francuskiego wypełnione borówkowym nadzieniem są pyszne i smakują każdemu. Robią wrażenie już samym wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwycają smakiem. Pyszne kieszonki z borówkami to pomysł na deser na lato. Rodzina na pewno będzie oczarowana tym słodkim wypiekiem. Francuskie kieszonki idealnie zastąpią bułeczki drożdżowe z owocami z piekarni czy przekąski ze sklepu. Można je zapakować i zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Możliwości jest wiele, więc warto skorzystać z tego prostego przepisu i chociaż raz upiec domowe kieszonki z ciasta francuskiego z borówkami.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g serka mascarpone
- 150 g borówek
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie pokroić na kwadraty o boku około 8 cm.
- Na środek nałożyć serek mascarpone i borówki. Posypać cukrem. Rogi ciasta złożyć do środka i zlepić. Ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
- Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.