Batoniki owsiane z masłem orzechowym. Zdrowa i sycąca przekąska, która pomoże jelitom

batoniki owsiane z masłem orzechowym
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
12

Pyszne i pełne zdrowych składników domowe batoniki owsiane z masłem orzechowym są łatwe do zrobienia. Ich przygotowanie jest szybkie i nie wymaga pieczenia. Wystarczy schłodzenie w lodówce. To przepis podstawowy, który można modyfikować według własnych upodobań kulinarnych.

Jak zrobić batoniki owsiane z masłem orzechowym?

Najpierw należy roztopić masło i dodać cukier, cynamon i szczyptę soli. Następnie wsypuje się płatki owsiane, miesza, podgrzewa, aż płatki wchłoną masło z dodatkami. Masę owsianą przekłada się do prostokątnej formy i wstawia do lodówki. Kolejnym krokiem jest przygotowanie polewy z masła orzechowego i gorzkiej czekolady. Po ostygnięciu polewa się nią masę owsianą. Formę należy wstawić do lodówki na kilka godzin. Wystarczy już tylko pokroić ją na kawałki i rozkoszować się smakiem domowych batoników owsianych.

Przepis na batoniki owsiane z masłem orzechowym

  • To prosty przepis na domowe zdrowe batoniki z płatków owsianych. To bardzo dobra pierwsza lekcja dla osób, które dopiero uczą się robić słodkie przekąski.
  • Przygotowanie masy owsianej i polewy z masła orzechowego nie zajmuje wiele czasu. Trzeba jednie poczekać, aż się schłodzą i będzie je można łatwo pokroić.
  • Lista składników obejmuje produkty, które są w sklepach bez względu na porę roku.
  • Do masy można użyć płatków owsianych górskich lub błyskawicznych lub zmieszać je w proporcji pół na pół.
  • Podczas gotowania płatków owsianych należy je cały czas mieszać, aby nie przywarły do dna i się nie przypalą.
  • Osoby, które nie tolerują laktozy, a bardzo lubią owsiane batoniki, masło mogą zastąpić produktem niezawierającym tego cukru mlekowego.

Jak wzbogacić batoniki owsiane z masłem orzechowym?

  • Cukier trzcinowy można zastąpić ksylitolem lub miodem.
  • Do masy owsianej można dodać suszone owoce. Batoniki będą pysznie smakować z dodatkiem rodzynek, moreli, daktyli czy żurawiny.
  • Przyjemnego smaku nadadzą drobno posiekane orzechy włoskie lub laskowe, nerkowce czy pekany. Do batoników pasują również migdały. Można posypać nimi polewę z masła orzechowego.
  • Smak polewy podkręci dodatek mielonego chili.

Kiedy podawać batoniki owsiane z masłem orzechowym?

Batoniki owsiane to pyszna słodka przekąska, którą można robić bez względu na pogodę za oknem. Smakują przepysznie i sprawdzą się zawsze. Mogą być zdrowym deserem nawet w ciągu zwykłego tygodnia. To pomysł na jedzenie na wynos. Będą pysznie smakować w pracy i szkole. Batoniki składają się ze zdrowych produktów. Nawet osoby, które są na diecie, od czasu do czasu mogą sobie na nie pozwolić.

SKŁADNIKI

  • batoniki:
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 220 g masła
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

  • polewa:
  • 200 g masła orzechowego
  • 150 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Wsypać cukier, cynamon i szczyptę soli. Wymieszać.
  • Wsypać płatki owsiane i podgrzewać na średnim ogniu około 8 minut. W tym czasie płatki powinny wchłonąć roztopione masło. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć płatki owsiane, wyrównać i lekko docisnąć. Formę wstawić do lodówki.
  • Do rondelka przełożyć masło orzechowe i połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się roztopią i połączą. Odstawić do ostygnięcia.
  • Polewę z masła orzechowego wyłożyć na płatki owsiane. Wyrównać wierzch, formę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. W tym czasie masa powinna zastygnąć.
  • Wyjąć z lodówki i pokroić na prostokątne lub kwadratowe porcje.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę w ciągu dnia.
W formie: Płatki owsiane
Anna Szulc-Górska
więcej