Babeczka z lodami truskawkowymi w sosie balsamicznym: przepis

2009-05-22
Babeczka z lodami truskawkowymi w sosie balsamicznym: przepis
Autor: pixabay.com Babeczka z lodami.
łatwy
40 min
4

Babeczka z lodami truskawkowymi  z sosem ze świeżej bazylii i sosu balsamicznego to świetna propozycja deseru na każdą okazję. Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

CIASTO:

100 g masła lub margaryny

200 g mąki

50 g cukru

szczypta soli

1/3 szklanki wody

1 łyżka oliwy z oliwek

SOS:

3 gałązki świeżej bazylii

1/2 szklanki octu balsamicznego

5 łyżek brązowego cukru

4 gałki lodów truskawkowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ze wszystkich składników zagnieć zwarte ciasto i wyłóż nim małe formy do babeczek(wcześniej posmarowane tłuszczem). Wstaw je do lodówki na 1 godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 180 st C i wstaw foremki z ciastem na ok. 10-15 minut, aż do zarumienienia. 

Wyjmij babeczki z piekarnika, ostudź, wyjmij z foremek (upieczone babeczki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez tydzień i wykorzystać do innych deserów). 

Drobno pokrój świeżą bazylię, zostawiając kilka listków do dekoracji.

Przygotuj sos balsamiczny: w małym garnku wymieszaj ocet z cukrem, postaw na kuchence i zagotuj. Zmniejsz ogień i stale mieszając, zredukuj płyn o połowę przez odparowanie. Sos jest gotowy gdy ma gęstą konsystencję. Wystudzony można przechowywać w lodówce i używać do deserów lub sałatek.

Bazylię wymieszaj z sosem balsamicznym. 

Na babeczkę nałóż dużą porcję lodów truskawkowych, polej sosem i udekoruj świeżą bazylią.