Babeczka z lodami truskawkowymi w sosie balsamicznym: przepis

Babeczka z lodami truskawkowymi w sosie balsamicznym: przepis
Autor: pixabay.com Babeczka z lodami.
łatwy
40 min
4

Babeczka z lodami truskawkowymi  z sosem ze świeżej bazylii i sosu balsamicznego to świetna propozycja deseru na każdą okazję. Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 100 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • SOS:
  • 3 gałązki świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 4 gałki lodów truskawkowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ze wszystkich składników zagnieć zwarte ciasto i wyłóż nim małe formy do babeczek(wcześniej posmarowane tłuszczem). Wstaw je do lodówki na 1 godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st C i wstaw foremki z ciastem na ok. 10-15 minut, aż do zarumienienia. 
  • Wyjmij babeczki z piekarnika, ostudź, wyjmij z foremek (upieczone babeczki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez tydzień i wykorzystać do innych deserów). 
  • Drobno pokrój świeżą bazylię, zostawiając kilka listków do dekoracji.
  • Przygotuj sos balsamiczny: w małym garnku wymieszaj ocet z cukrem, postaw na kuchence i zagotuj. Zmniejsz ogień i stale mieszając, zredukuj płyn o połowę przez odparowanie. Sos jest gotowy gdy ma gęstą konsystencję. Wystudzony można przechowywać w lodówce i używać do deserów lub sałatek.
  • Bazylię wymieszaj z sosem balsamicznym. 
  • Na babeczkę nałóż dużą porcję lodów truskawkowych, polej sosem i udekoruj świeżą bazylią.