Babeczka z lodami truskawkowymi w sosie balsamicznym: przepis
2021-03-26
łatwy
40 min
4
Babeczka z lodami truskawkowymi z sosem ze świeżej bazylii i sosu balsamicznego to świetna propozycja deseru na każdą okazję. Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 100 g masła lub margaryny
- 200 g mąki
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- SOS:
- 3 gałązki świeżej bazylii
- 1/2 szklanki octu balsamicznego
- 5 łyżek brązowego cukru
- 4 gałki lodów truskawkowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ze wszystkich składników zagnieć zwarte ciasto i wyłóż nim małe formy do babeczek(wcześniej posmarowane tłuszczem). Wstaw je do lodówki na 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C i wstaw foremki z ciastem na ok. 10-15 minut, aż do zarumienienia.
- Wyjmij babeczki z piekarnika, ostudź, wyjmij z foremek (upieczone babeczki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez tydzień i wykorzystać do innych deserów).
- Drobno pokrój świeżą bazylię, zostawiając kilka listków do dekoracji.
- Przygotuj sos balsamiczny: w małym garnku wymieszaj ocet z cukrem, postaw na kuchence i zagotuj. Zmniejsz ogień i stale mieszając, zredukuj płyn o połowę przez odparowanie. Sos jest gotowy gdy ma gęstą konsystencję. Wystudzony można przechowywać w lodówce i używać do deserów lub sałatek.
- Bazylię wymieszaj z sosem balsamicznym.
- Na babeczkę nałóż dużą porcję lodów truskawkowych, polej sosem i udekoruj świeżą bazylią.