Zapomnij o lodach i sernikach z galaretką. W tym sezonie postaw na łatwą bezę, która zawsze wychodzi

łatwa beza
Autor: Shutterstock Odkryj pyszną i łatwą bezę, która zawsze wychodzi. Oto genialny przepis na letni deser.
łatwy
15 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Czy beza jest trudna? Z tym sprawdzonym przepisem zawsze się udaje. To najłatwiejsza na świecie receptura na pyszny letni deser, który zauroczy wyglądem i zachwyci smakiem. Wystarczy trzymać się przepisu, a beza wyjdzie pierwsza klasa. Jest chrupiąca z wierzchu, a w środku miękka i rozpływa się w ustach. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i łatwą bezę, która szybka skradnie wasze serca i pobije podniebienia.

Z czego zrobić łatwą bezę?

Lista składników, z których przygotowuje się pyszną i chrupiącą bezę, jest krótka. Została podzielona na kilka części, co ułatwia zakupy i przygotowanie tego wyśmienitego letniego deseru. Wszystkie produkty można kupić w wielu sklepach. Nie trzeba ich szukać w internetowych delikatesach czy w sklepach z produktami kuchni świata. Są proste, niedrogie i łatwo dostępne.

Jakie produkty są niezbędne, aby upiec pyszną bezę z kremem według tego łatwego przepisu? Lista składników to trzy części:

  • składniki do bezy – białka jaj kurzych, cukier, mąka ziemniaczana, sok z cytryny
  • składniki do kremu – śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc., serek mascarpone, cukier z wanilią
  • dodatki – świeże sezonowe owoce jak maliny, truskawki, borówki, porzeczki

Jakie kremy pasują do bezy?

W tym sprawdzonym i łatwym przepisie na obłędną domową bezę przyrządza się także krem. To idealne uzupełnienie deseru. Krem pysznie komponuje się z chrupiącą bezą i świeżymi owocami, którymi dekoruje się wypiek. Przygotowanie kremu do bezy nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. Najpierw należy ubić śmietankę, a następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i cukier z wanilią. Po kilku minutach krem jest gotowy i można połączyć go z bezą.

Jak zrobić łatwą bezę?

Przepis na łatwą bezę, która zawsze wychodzi i urzeka wyglądem oraz smakiem, to tylko kilka prostych czynności. Postępując według tego prostego przepisu, beza się uda i będzie znakomicie smakować. Warto wiedzieć, że białka powinny być dokładnie oddzielone od żółtek. Powinno się je ubijać w czystej i suchej misce. Beza jest gotowa, kiedy piana z białek stanie się bardzo gęsta i błyszcząca. Stosując te rady, ta łatwa beza na pewno wyjdzie pierwsza klasa.

Jak więc upiec pyszną i łatwą bezę, która uświetni rodzinne spotkania podczas gorącego lata? Przepis na ten słodki wypiek z kremem i owocami jest bardzo łatwy i szybki. Większość pracy wykona piekarnik.

  • 1. krok – ubicie białek z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny
  • 2. krok – uformowanie koszyczka z białek i upieczenie bezy w piekarniku
  • 3. krok – przygotowanie kremu do bezy
  • 4. krok – nałożenie kremu do bezy i udekorowanie jej świeżymi owocami

SKŁADNIKI

  • beza:
  • 200 g drobnego cukru
  • 5 białek jaj kurzych
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli soku z cytryny

  • krem:
  • 150 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

  • Dodatkowo:
  • świeże owoce (maliny, truskawki, porzeczki, borówki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy około 24 cm.
  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Miksować do połączenia.
  • Wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać sok z cytryny. Miksować, aż piana stanie się bardzo gęsta i błyszcząca.
  • Ubite białka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na odrysowany okrąg. Za pomocą szpatułki uformować koszyczek.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni C i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 80 stopni C i piec 1 godzinę.
  • Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać serek mascarpone i cukier z wanilią. Miksować, aż składniki połączą się i powstanie gładki krem.
  • Krem przełożyć do bezy. Na wierzchu ułożyć sezonowe świeże owoce.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel: Jak zrobić bezy
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej