Zapomnij o lodach i sernikach z galaretką. W tym sezonie postaw na łatwą bezę, która zawsze wychodzi
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Czy beza jest trudna? Z tym sprawdzonym przepisem zawsze się udaje. To najłatwiejsza na świecie receptura na pyszny letni deser, który zauroczy wyglądem i zachwyci smakiem. Wystarczy trzymać się przepisu, a beza wyjdzie pierwsza klasa. Jest chrupiąca z wierzchu, a w środku miękka i rozpływa się w ustach. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i łatwą bezę, która szybka skradnie wasze serca i pobije podniebienia.
Z czego zrobić łatwą bezę?
Lista składników, z których przygotowuje się pyszną i chrupiącą bezę, jest krótka. Została podzielona na kilka części, co ułatwia zakupy i przygotowanie tego wyśmienitego letniego deseru. Wszystkie produkty można kupić w wielu sklepach. Nie trzeba ich szukać w internetowych delikatesach czy w sklepach z produktami kuchni świata. Są proste, niedrogie i łatwo dostępne.
Jakie produkty są niezbędne, aby upiec pyszną bezę z kremem według tego łatwego przepisu? Lista składników to trzy części:
- składniki do bezy – białka jaj kurzych, cukier, mąka ziemniaczana, sok z cytryny
- składniki do kremu – śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc., serek mascarpone, cukier z wanilią
- dodatki – świeże sezonowe owoce jak maliny, truskawki, borówki, porzeczki
Jakie kremy pasują do bezy?
W tym sprawdzonym i łatwym przepisie na obłędną domową bezę przyrządza się także krem. To idealne uzupełnienie deseru. Krem pysznie komponuje się z chrupiącą bezą i świeżymi owocami, którymi dekoruje się wypiek. Przygotowanie kremu do bezy nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. Najpierw należy ubić śmietankę, a następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i cukier z wanilią. Po kilku minutach krem jest gotowy i można połączyć go z bezą.
Jak zrobić łatwą bezę?
Przepis na łatwą bezę, która zawsze wychodzi i urzeka wyglądem oraz smakiem, to tylko kilka prostych czynności. Postępując według tego prostego przepisu, beza się uda i będzie znakomicie smakować. Warto wiedzieć, że białka powinny być dokładnie oddzielone od żółtek. Powinno się je ubijać w czystej i suchej misce. Beza jest gotowa, kiedy piana z białek stanie się bardzo gęsta i błyszcząca. Stosując te rady, ta łatwa beza na pewno wyjdzie pierwsza klasa.
Jak więc upiec pyszną i łatwą bezę, która uświetni rodzinne spotkania podczas gorącego lata? Przepis na ten słodki wypiek z kremem i owocami jest bardzo łatwy i szybki. Większość pracy wykona piekarnik.
- 1. krok – ubicie białek z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny
- 2. krok – uformowanie koszyczka z białek i upieczenie bezy w piekarniku
- 3. krok – przygotowanie kremu do bezy
- 4. krok – nałożenie kremu do bezy i udekorowanie jej świeżymi owocami
SKŁADNIKI
- beza:
- 200 g drobnego cukru
- 5 białek jaj kurzych
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- kilka kropli soku z cytryny
krem:- 150 g serka mascarpone
- 150 g śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:- świeże owoce (maliny, truskawki, porzeczki, borówki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy około 24 cm.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Miksować do połączenia.
- Wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać sok z cytryny. Miksować, aż piana stanie się bardzo gęsta i błyszcząca.
- Ubite białka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na odrysowany okrąg. Za pomocą szpatułki uformować koszyczek.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni C i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 80 stopni C i piec 1 godzinę.
- Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać serek mascarpone i cukier z wanilią. Miksować, aż składniki połączą się i powstanie gładki krem.
- Krem przełożyć do bezy. Na wierzchu ułożyć sezonowe świeże owoce.
- Podawać na deser na różne okazje.