Zamiast śmietany wybieram maślankę. To najlepsze ciasto z rabarbarem, jakie jadłam

Dieta wegetariańska
Sezon na rabarbar już ruszył. Chociaż zalicza się go do warzyw, idealnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Najlepiej się o tym przekonać, wybierając prosty i szybki przepis na domowe ciasto z rabarbarem na maślance. Ten słodki wypiek zachwyca smakiem i podbije podniebienia nie tylko łasuchów. Poznajcie przepis na najprostsze ciasto z rabarbarem na maślance.
Czy można dać surowy rabarbar do ciasta?
W tym prostym przepisie na obłędne domowe ciasto na maślance za wyborny smak wypieku odpowiada rabarbar. Nie trzeba go wcześniej dusić, smażyć czy gotować. Do ciasta dodaje się surowy rabarbar, ale należy go wcześniej odpowiednio przygotować. Wystarczy pokroić łodygi na mniejsze kawałki – w kostkę lub w miarę cienkie plasterki i zasypać cukrem. Tak przygotowany surowy rabarbar odstawia się na 10 minut. W tym czasie zmięknie i puści sok, który należy odlać, zanim rabarbar trafi do ciasta.
Co sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne: maślanka czy śmietana?
Wyśmienite ciasto z rabarbarem przygotowuje się z dodatkiem maślanki. Świetnie zastępuje śmietanę, jogurt czy mleko. Dlaczego warto używać maślanki w cieście? Dzięki niej ciasto z rabarbarem jest wilgotne, miękkie i dłużej zachowuje świeżość. Jest puszyste, lekkie i delikatne. Rabarbarowy słodki wypiek ma też piękny złocisty kolor.
Jak zrobić ciasto z rabarbarem na maślance?
Rabarbar już można kupić w sklepach i na bazarkach. Sezon na to pyszne warzywo nie trwa zbyt długo, dlatego warto z niego korzystać, ile się da. Najlepiej zacząć go od upieczenia pysznego domowego ciasta na maślance z dodatkiem rabarbaru. Ten wypiek jest pyszny, idealnie słodki i puszysty. To znakomity wiosenny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Świetnie smakuje z kawą i herbatą.
Jak więc upiec puszyste ciasto z rabarbarem na maślance? Z tym przepisem jest to nie tylko łatwe, ale i szybkie. Ciasto jest gotowe w kwadrans, a pieczeniem zajmie się piekarnik. Zaletą tego przepisu jest także to, że puszyste i wilgotne ciasto na maślance z rabarbarem zawsze się udaje i błyskawicznie znika do ostatniego okruszka.
- 1. krok – pokrojenie i zasypanie cukrem rabarbaru
- 2. krok – zmiksowanie jajek z cukrem, olejem i maślanką
- 3. krok – połączenie masy jajecznej ze składnikami suchymi
- 4. krok – przygotowanie kruszonki
- 5. krok – przelanie ciasta do formy, ułożenie rabarbaru i posypanie kruszonką
- 6. krok – upieczenie ciasta z rabarbarem na maślance w piekarniku
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąka pszennej tortowej
- 250 g rabarbaru + 1 łyżka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Kruszonka:- 50 g mąki
- 30 g roztopionego masła
- 30 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyty i osuszony rabarbar pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i posypać cukrem. Wymieszać i odstawić na 10 minut, a następnie odlać nadmiar soku.
- Do miski wlać maślankę i olej. Wbić jajka i wsypać cukier. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.
- Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dokładnie wymieszać łyżką.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć rabarbar i posypać kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.