Zalej biszkopty domowym budyniem i wstaw do lodówki. Genialne ciasto czekoladowe bez pieczenia zachwyca

ciasto czekoladowwe bez pieczenia
Autor: Shutterstock Niesamowite ciasto czekoladowe na biszkoptach bez pieczenia jest idealne, aby uczcić Dzień Czekolady.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Jakie ciasto można zrobić bez piekarnika? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym sprawdzonym przepisie. Mega czekoladowe ciasto bez pieczenia smakuje wybornie i jest bardzo łatwe do samodzielnego przygotowania w domu. Wystarczą biszkopty i kilka innych składników, aby poznać jego rozkoszny smak. Zobaczcie, jak zrobić ciasto czekoladowe bez pieczenia, w którym można się zakochać.

Ciasto czekoladowe bez pieczenia – składniki

Ciasta bez pieczenia są nie tylko pyszne. Doskonały deser, który nie wymaga piekarnika, można zrobić z paru prostych produktów. W przepisie na czekoladowe ciasto na zimno wszystkie potrzebne produkty są łatwo dostępne, więc można je robić na najróżniejsze okazje przez cały rok. Jedną z nich jest Dzień Czekolady, który obchodzony jest na całym świecie 12 kwietnia.

Z czego więc zrobić domowe ciasto czekoladowe bez pieczenia? Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej takie produkty jak:

  • podłużne biszkopty
  • mleko
  • śmietanka o zawartości tłuszczu 36%
  • cukier
  • gorzka czekolada
  • skrobia ziemniaczana
  • kakao
  • żółtko
  • ekstrakt waniliowy

Jak zrobić ciasto czekoladowe bez pieczenia?

Przepis na doskonałe pod każdym względem ciasto czekoladowe na biszkoptach, którego nie trzeba piec, jest bardzo łatwy. Wystarczy połączyć składniki i powstałą masę budyniową przelać na biszkopty. Nawet mikser nie jest potrzebny. Przygotowanie jest ekspresowe. Ciasto czekoladowe jest gotowe w nie dłużej niż kwadrans, ale trzeba poczekać kilka godzin, aby rozkoszować się jego wybornym smakiem. Powinno dobrze schłodzić się w lodówce.

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto o smaku czekolady został podzielony na kilka bardzo łatwych kroków. Z tym prostym przepisem ciasto czekoladowe uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – namoczenie biszkoptów w mleku i wyłożenie nimi formy
  • 2. krok – przygotowanie masy czekoladowej
  • 3. krok – przelanie masy czekoladowej na biszkopty
  • 4. krok – schłodzenie ciasta czekoladowego bez pieczenia w lodówce
  • 5. krok – udekorowanie ciasta czekoladowego i podanie na deser

Jak podawać ciasto czekoladowe bez pieczenia?

Przepyszne i bardzo łatwe ciasto czekoladowe, które nie wymaga pieczenia w piekarniku, jest uniwersalne i sprawdzi się na każdą okazję. Robi się je łatwo i szybko, dlatego można przygotować je nawet bez żadnej szczególnej okazji. To pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Serwuje się je na zimno, więc będzie dobrze smakować w upalne dni.

Gotowe ciasto czekoladowe bez pieczenia warto udekorować, dzięki czemu będzie się prezentować jeszcze bardziej apetycznie. Wierzch czekoladowego deseru na zimno można posypać kakao, startą na tarce gorzką czekoladą lub ozdobić posiekanymi orzechami. Doskonałym dodatkiem jest też polewa karmelowa lub z mlecznej czekolady.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 l mleka
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (ok. 140 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 90 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Biszkopty skropić 1/2 litra mleka i wyłożyć nimi dno niedużej formy.
  • Do rondelka wlać pozostałe mleko i śmietankę. Dodać żółtko i ekstrakt waniliowy. Wsypać skrobię ziemniaczaną i cukier. Dokładnie wymieszać, aby nie było żadnych grudek.
  • Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta, a składniki się połączą.
  • Masę przelać na biszkopty i wyrównać. Odstawić do ostygnięcia, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
  • Przed podaniem udekorować kakao, polewą karmelową i orzechami.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
więcej