Wyborny i zdrowy piernik robię z tej mąki. Można go jeść nawet na diecie bez wyrzutów sumienia

Dieta wegetariańska
Co można upiec z mąki owsianej? Internet zalany jest mnóstwem pysznych przepisów na potrawy i słodkie wypieki z tego rodzaju mąki. Jednak przepisem, który zasługuje na szczególną uwagę, jest piernik owsiany. To obłędne w smaku świąteczne ciasto jest zdrowe i bardzo łatwe. Można je upiec nawet w ostatniej chwili. Poznajcie prosty i szybki przepis na wyborny piernik owsiany.
Z jakiej mąki upiec piernik?
W tradycyjnych przepisach na świąteczny piernik wykorzystuje się mąkę pszenną. Mało kto wie, że to wyborne ciasto na Boże Narodzenie można upiec z mąki owsianej, która dostępna jest w wielu sklepach. Powstaje w procesie mielenia ziaren owsa. W porównaniu do innych mąk wyróżnia się wysoką zawartością błonnika i składników odżywczych. Zawiera witaminy z grupy B, antyoksydanty oraz cynk, magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo oraz wapń. Jest zdrowszym zamiennikiem mąki pszennej i świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Najlepszym przykładem jest piernik owsiany na Boże Narodzenie.
Jak zrobić piernik owsiany?
Pełen smaku, aromatu i zdrowia piernik z mąki owsianej to idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Przepis na ten świąteczny słodki wypiek jest łatwy i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Aż trudno uwierzyć, że to zdrowe ciasto o wyśmienitym piernikowym smaku, można zrobić tak prosto. Lista składników obejmuje produkty, które są w sklepach przez cały rok. Mąka owsiana, z której piecze się ten zdrowy piernik, jest dostępna w wielu sklepach.
Jak więc upiec pyszny domowy piernik owsiany na święta? Przepis na ten słodki i aromatyczny przysmak jest łatwy. Przekonajcie się sami i skorzystajcie z tego przepisu.
- 1. krok – podgrzanie oleju z powidłami śliwkowymi, miodem i przyprawą do piernika
- 2. krok – wymieszanie jajek z mąką owsianą, proszkiem do pieczenia i cukrem
- 3. krok – dodanie ostudzonej masy piernikowej i wymieszanie z pozostałymi składnikami
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie piernika owsianego w piekarniku
Jak podawać piernik owsiany?
Wyborny i aromatyczny piernik przygotowany na bazie zdrowej mąki owsianej to fit deser na Boże Narodzenie. Ciasto jest pyszne, lekkie i zachwyca pod każdym względem. Bez obaw mogą je jeść ci, którzy są na diecie odchudzającej. Piernik owsiany to smaczny dodatek do kawy, herbaty i kompotu z suszonych owoców.
Przed upieczeniem piernik owsiany można posypać płatkami migdałowymi, które podkręcą jego smak. Upieczone i ostudzone ciasto można udekorować polewą czekoladową. Sprawdzi się też lukier cytrynowy i cukier puder lub zmielony słodzik. Piernik można też ozdobić cukrowymi dekoracjami świątecznymi.
SKŁADNIKI
- 350 g mąki owsianej
- 150 ml mleka
- 120 ml oleju
- 80 g słodzika (ksylitolu lub erytrytolu)
- 3 jaja
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Olej przelać do rondelka i rozgrzać. Dodać powidła śliwkowe, miód i przyprawę do piernika. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Do większej miski wbić jajka. Wsypać mąkę owsianą, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać.
- Dodać masę piernikową i wlać mleko. Dokładnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 50 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia.