W 2 kolorach i 2 smakach. Tę pyszną babkę zrobisz w 10 minut
Dieta wegetariańska
Pyszna babka w dwóch kolorach skrywa pewną tajemnicę. Między kolorowymi warstwami ukrył się jeden dodatek, który sprawia, że babka smakuje tak dobrze. Tym oryginalnym składnikiem są słodkie powidła śliwkowe. To właśnie one odpowiadają za wyjątkowy smak tego domowego ciasta. Oto łatwy i szybki przepis na pyszną domową babkę dwukolorową, którą wzbogacają powidła śliwkowe.
Babka dwukolorowa z powidłami śliwkowymi – składniki
Pyszne domowe ciasto, które zachwyca wyglądem i smakiem, robi się z prostych składników. To podstawowe produkty, które są łatwo dostępne bez względu na porę roku i zwykle wykorzystuje się je do pieczenia domowych ciast. Wiele osób ma je zawsze w domu, więc nawet nie muszą specjalnie iść do sklepu.
Aby upiec wyjątkowo dobrą domową babkę dwukolorową, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- mąka pszenna
- cukier
- cukier z wanilią
- olej
- naturalny jogurt
- powidła śliwkowe
- kakao
- jajka
- proszek do pieczenia
Jak zrobić babkę dwukolorową z powidłami śliwkowymi?
Przepis na wyśmienitą domową babkę w dwóch smakach i kolorach jest łatwy. Ciasto robi się szybko. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a doskonała babka wzbogacona powidłami śliwkowymi uda się na piątkę z plusem.
Jak więc upiec wyborną dwukolorową babkę z dodatkiem powideł śliwkowych? Z tym sprawdzonym i szybkim przepisem jest to bardzo łatwe.
- 1. krok – ubicie jajek z cukrem i cukrem z wanilią, jogurtem i olejem
- 2. krok – wymieszanie masy jajecznej z mąką i proszkiem do pieczenia
- 3. krok – podzielenie ciasta na mniejszą i większą część
- 4. krok – wymieszanie mniejszej części ciasta z kakao
- 5. krok – przełożenie do formy ciemnego ciasta, powideł śliwkowych i jasnego ciasta
- 6. krok – upieczenie dwukolorowej babki w piekarniku
Jak podawać babkę dwukolorową z powidłami śliwkowymi?
Przepis na tę smakowitą i efektowną babkę w dwóch kolorach warto zapisać. To uniwersalne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Zachwyci już samym wyglądem, aby po pierwszym kęsie oczarować smakiem. Dwukolorową babkę przełożoną powidłami śliwkowymi można podać na deser po rodzinnym obiedzie, na imprezie lub upiec bez żadnej konkretnej okazji. Babka dwukolorowa z powidłami smakuje zawsze i każdemu.
Po upieczeniu i ostudzeniu babkę dwukolorową można udekorować polewą czekoladową. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem lub skropić cytrynowym lukrem.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka zmiksować z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę.
- Cały czas miksując, wlać jogurt naturalny i olej.
- Stopniowo wsypywać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto podzielić na 2 części, z czego jedna powinna być nieco mniejsza. Do mniejszej części wsypać kakao i wymieszać.
- Ciemne ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć powidła śliwkowe i wylać jasne ciasto. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.