Tureckie ciasto daktylowe. Jego smak podkręca ta korzenna przyprawa
Dieta wegetariańska
Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i mega słodkie ciasto daktylowe. Receptura na ten obłędny słodki wypiek pochodzi z kuchni tureckiej, gdzie jest jednym z najpopularniejszych deserów. Ciasto z dodatkiem suszonych daktyli zniewala smakiem. Oto przepis na tureckie ciasto daktylowe.
Z czego zrobić tureckie ciasto daktylowe?
Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto daktylowe ze słonecznej Turcji składa się z prostych produktów, które bez problemu można kupić w polskich sklepach. Są dostępne przez cały rok. Do przygotowania ciasta potrzebne są więc takie składniki jak:
- mąka pszenna
- suszone daktyle
- cukier
- woda
- masło
- migdały
- jajka
- cynamon
- proszek do pieczenia
Jak zrobić ciasto daktylowe?
Przepis na tureckie ciasto daktylowe jest bardzo łatwy. Aby ten pyszny słodki wypiek udał się już za pierwszym razem, należy postępować według przepisu. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nikogo nie spotkają przykre niespodzianki. Jak zrobić obłędne tureckie ciasto z dodatkiem daktyli?
- 1. krok – roztopienie masła w wodzie z dodatkiem cynamonu
- 2. krok – dodanie posiekanych daktyli i odstawienie mieszanki do ostygnięcia
- 3. krok – utarcie jajek z cukrem i wymieszanie ich z mąką, proszkiem do pieczenia i daktylami w maśle
- 4. krok – upieczenie ciasta daktylowego
Jak podawać tureckie ciasto daktylowe?
Ciasto daktylowe, na które przepis pochodzi z Turcji, jest uniwersalne i pasuje na każdą okazję. Sprawdzi się jako deser po rodzinnym obiedzie i kolacji z przyjaciółmi. Można je upiec na święta Bożego Narodzenia. Przyjemny słodki i cynamonowy aromat podkręci świąteczną atmosferę w domu. Ciasto z suszonymi daktylami świetnie zastępuje tort urodzinowy i jest wyśmienitym słodkim wypiekiem na imieniny.
Ciasto daktylowe można udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Wierzch pięknie prezentuje się udekorowany prażonymi płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami. Porcje wzbogaci domowa bita śmietana. Tureckie ciasto daktylowe pysznie smakuje z kawą i herbatą. Podczas świąt Bożego Narodzenia można podać do niego likier z masy krówkowej.
SKŁADNIKI
- 250 g masła
- 220 ml wody
- 200 g cukru
- 190 g mąki pszennej
- 80 g posiekanych migdałów
- 15 suszonych daktyli
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlać wodę, dodać pokrojone na małe kawałki masło i wsypać cynamon. Podgrzewać i mieszać, aż masło się roztopi.
- Dodać 10 drobno posiekanych daktyli. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Jajka utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać do połączenia składników.
- Dodać daktyle w maśle i wsypać migdały. Wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i włożyć pozostałe daktyle.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem udekorować prażonymi płatkami migdałowymi lub polewą czekoladową.