Tradycyjne brownie odchodzi do lamusa. Teraz piecze się przepyszne brookie
Dieta wegetariańska
Brookie to nowość wśród słodkich wypieków. Przepis jest hitem za oceanem i w wielu innych krajach. Właśnie dotarł do nas i powoli zaczyna zdobywać wierne grono fanów. Brookie to połączenie wilgotnego i mocno czekoladowego brownie z ciastem ciasteczkowym. Ta wyśmienita kompozycja to mnóstwo smaku, który podbije niejedno podniebienie. Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na brookie, czyli ciasteczkowe brownie.
Brookie – składniki
Do upieczenia pysznego i mega czekoladowego ciasteczkowego brownie wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki. Chociaż przepis pochodzi z Ameryki, wszystkie produkty można bez problemu kupić w naszych sklepach bez względu na porę roku. Dlatego doskonałe brookie sprawdzi się na każdą okazję i w lecie, i w zimie.
Z czego więc zrobić brookie? Wyborne i obłędnie czekoladowe ciasto piecze się z prostych składników. Lista została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty, z których robi się ciasto ciasteczkowe. Natomiast druga część to składniki potrzebne do przygotowania brownie.
- składniki do ciasta ciasteczkowego – mąka pszenna, masło, czekolada deserowa, cukier biały i trzcinowy, jajko i żółtko, ekstrakt waniliowy, soda oczyszczona, szczypta soli
- składniki do brownie – mąka pszenna, gorzka czekolada, masło, cukier, jajka i żółtko, kakao, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, szczypta soli
Jak zrobić brookie?
Przepis na pyszne ciasto, które łączy brownie z warstwą ciasteczkową, jest prosty. Ten słodki i zachwycający smakiem wypiek robi się łatwo i szybko. Efekt końcowy jest przepyszny i każdy, kto spróbuje domowego brookie będzie oczarowany.
Jak więc upiec pyszne brookie w domu? Z tym sprawdzonym przepisem ciasteczkowe brownie uda się już za pierwszym razem. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie i stosować się do zaleceń. Pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Należy wcześniej wyjąć je z lodówki i odstawić, aby nabrały temperatury otoczenia.
- 1. krok – przygotowanie ciasta ciasteczkowego
- 2. krok – przygotowanie brownie
- 3. krok – przełożenie brownie do formy, ułożenie na wierzchu ciasta ciasteczkowego
- 4. krok – upieczenie brookie w piekarniku
Jak podawać brookie?
Wyborne brookie to propozycja na pyszny domowy deser. Idealnie sprawdzi się po rodzinnym obiedzie. Warstwa brownie jest miękka i wilgotna, a wierzch przyjemnie chrupiący. Porcje tego pysznego ciasta czekoladowego można wzbogacić, podając je z lodami waniliowymi. Ciasteczkowe brownie to doskonały dodatek do aromatycznej kawy i owocowej herbaty. Pysznie smakuje z mlekiem lub gorącą czekoladą.
Ciasteczkowe brownie zastąpi także gotowe słodkie przekąski, wafelki i czekoladowe batoniki ze sklepu. Pokrojone na porcje brookie można zapakować i zabrać ze sobą do pracy czy włożyć dzieciom do śniadaniówki.
SKŁADNIKI
- ciasto ciasteczkowe:
- 250 g mąki pszennej
- 170 g miękkiego masła
- 150 g posiekanej czekolady deserowej
- 150 g cukru trzcinowego
- 50 g białego cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
ciasto brownie:- 280 g cukru
- 180 g gorzkiej czekolady
- 170 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym i białym na puch.
- Wbić jajko i dodać żółtko oraz ekstrakt waniliowy. Ucierać do połączenia składników.
- Stopniowo wsypywać mąkę z solą i sodą oczyszczoną. Mieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
- Wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto ciasteczkowe odstawić na bok.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch.
- Wbić jajko i dodać żółtko. Wlać roztopioną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Miksować do połączenia składników.
- Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Mieszać, do połączenia składników.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto brownie. Wyrównać wierzch.
- Odrywać kawałki ciasta ciasteczkowego, spłaszczać i układać na wierzchu brownie.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut. W połowie pieczenia wierzch przykryć folią aluminiową, aby zabezpieczyć ciasto przed przypaleniem od góry.
- Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.