Tradycyjne brownie odchodzi do lamusa. Teraz piecze się przepyszne brookie

brookie
Autor: Shutterstock Zamiast klasycznego brownie upiecz to ciasto czekoladowe. Przepis na brookie podbija internet.
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Brookie to nowość wśród słodkich wypieków. Przepis jest hitem za oceanem i w wielu innych krajach. Właśnie dotarł do nas i powoli zaczyna zdobywać wierne grono fanów. Brookie to połączenie wilgotnego i mocno czekoladowego brownie z ciastem ciasteczkowym. Ta wyśmienita kompozycja to mnóstwo smaku, który podbije niejedno podniebienie. Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na brookie, czyli ciasteczkowe brownie.

Brookie – składniki

Do upieczenia pysznego i mega czekoladowego ciasteczkowego brownie wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki. Chociaż przepis pochodzi z Ameryki, wszystkie produkty można bez problemu kupić w naszych sklepach bez względu na porę roku. Dlatego doskonałe brookie sprawdzi się na każdą okazję i w lecie, i w zimie.

Z czego więc zrobić brookie? Wyborne i obłędnie czekoladowe ciasto piecze się z prostych składników. Lista została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty, z których robi się ciasto ciasteczkowe. Natomiast druga część to składniki potrzebne do przygotowania brownie.

  • składniki do ciasta ciasteczkowego – mąka pszenna, masło, czekolada deserowa, cukier biały i trzcinowy, jajko i żółtko, ekstrakt waniliowy, soda oczyszczona, szczypta soli
  • składniki do brownie – mąka pszenna, gorzka czekolada, masło, cukier, jajka i żółtko, kakao, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, szczypta soli

Jak zrobić brookie?

Przepis na pyszne ciasto, które łączy brownie z warstwą ciasteczkową, jest prosty. Ten słodki i zachwycający smakiem wypiek robi się łatwo i szybko. Efekt końcowy jest przepyszny i każdy, kto spróbuje domowego brookie będzie oczarowany.

Jak więc upiec pyszne brookie w domu? Z tym sprawdzonym przepisem ciasteczkowe brownie uda się już za pierwszym razem. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie i stosować się do zaleceń. Pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Należy wcześniej wyjąć je z lodówki i odstawić, aby nabrały temperatury otoczenia.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta ciasteczkowego
  • 2. krok – przygotowanie brownie
  • 3. krok – przełożenie brownie do formy, ułożenie na wierzchu ciasta ciasteczkowego
  • 4. krok – upieczenie brookie w piekarniku

Jak podawać brookie?

Wyborne brookie to propozycja na pyszny domowy deser. Idealnie sprawdzi się po rodzinnym obiedzie. Warstwa brownie jest miękka i wilgotna, a wierzch przyjemnie chrupiący. Porcje tego pysznego ciasta czekoladowego można wzbogacić, podając je z lodami waniliowymi. Ciasteczkowe brownie to doskonały dodatek do aromatycznej kawy i owocowej herbaty. Pysznie smakuje z mlekiem lub gorącą czekoladą.

Ciasteczkowe brownie zastąpi także gotowe słodkie przekąski, wafelki i czekoladowe batoniki ze sklepu. Pokrojone na porcje brookie można zapakować i zabrać ze sobą do pracy czy włożyć dzieciom do śniadaniówki.

SKŁADNIKI

  • ciasto ciasteczkowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g posiekanej czekolady deserowej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 50 g białego cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli

  • ciasto brownie:
  • 280 g cukru
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 170 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym i białym na puch.
  • Wbić jajko i dodać żółtko oraz ekstrakt waniliowy. Ucierać do połączenia składników.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z solą i sodą oczyszczoną. Mieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto ciasteczkowe odstawić na bok.
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch.
  • Wbić jajko i dodać żółtko. Wlać roztopioną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Miksować do połączenia składników.
  • Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Mieszać, do połączenia składników.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto brownie. Wyrównać wierzch.
  • Odrywać kawałki ciasta ciasteczkowego, spłaszczać i układać na wierzchu brownie.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut. W połowie pieczenia wierzch przykryć folią aluminiową, aby zabezpieczyć ciasto przed przypaleniem od góry.
  • Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
więcej