Tort orzechowy: przepis na proste i efektowne ciasto z orzechami włoskimi

2021-03-29
Tort orzechowy: przepis na proste i efektowne ciasto z orzechami włoskimi
Autor: thinkstockphotos.com Tort orzechowy można przełożyć kremem kawowym, oblać czekoladą, udekorować orzechami włoskimi i migdałami - możliwości jest mnóstwo!
łatwy
80 min
4

Pyszny tort orzechowy to ciasto efektowne i bardzo proste w przygotowaniu. Nie dodajemy do niego mąki, za to pojawia się obfitość orzechów włoskich! Sprawdź nasz przepis na tort orzechowy, czyli tak zwany ORZECHOWIEC

 

Przeczytaj także: 

Orzechy włoskie: jakie mają zalety, dlaczego warto je jeść?

SKŁADNIKI

  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • 3 łyżki startych biszkoptów
  • proszek do pieczenia - na czubek noża

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połowę cukru utrzyj z 2 całymi jajkami i 4 żółtkami.
  • Resztę białek ubij z resztą cukru na pianę.
  • Do masy z żółtek dodawaj na przemian: orzechy, pianę i tarte biszkopty. Dodaj odrobinę (na czubku noża) proszku do pieczenia, wymieszaj.
  • Masę nałóż do natłuszczonej małej tortownicy. Piecz ok. godziny w temp. 180ºC.
  • Przełóż dowolnym kremem - do tego tortu szczególnie pasuje krem waniliowy, cappuccino  lub czekoladowy.
  • Tort można przełożyć kremem kawowym lub polać czekoladą i ozdobić orzechami.