Tort orzechowy: przepis na proste i efektowne ciasto z orzechami włoskimi
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Pyszny tort orzechowy to ciasto efektowne i bardzo proste w przygotowaniu. Nie dodajemy do niego mąki, za to pojawia się obfitość orzechów włoskich! Sprawdź nasz przepis na tort orzechowy, czyli tak zwany ORZECHOWIEC.
Przeczytaj także:
Orzechy włoskie: jakie mają zalety, dlaczego warto je jeść?
SKŁADNIKI
- 20 dag zmielonych orzechów włoskich
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- 3 łyżki startych biszkoptów
- proszek do pieczenia - na czubek noża
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połowę cukru utrzyj z 2 całymi jajkami i 4 żółtkami.
- Resztę białek ubij z resztą cukru na pianę.
- Do masy z żółtek dodawaj na przemian: orzechy, pianę i tarte biszkopty. Dodaj odrobinę (na czubku noża) proszku do pieczenia, wymieszaj.
- Masę nałóż do natłuszczonej małej tortownicy. Piecz ok. godziny w temp. 180ºC.
- Przełóż dowolnym kremem - do tego tortu szczególnie pasuje krem waniliowy, cappuccino lub czekoladowy.
- Tort można przełożyć kremem kawowym lub polać czekoladą i ozdobić orzechami.