Tort Dobosza. Oryginalny przepis na węgierski deser

tort Dobosza
Autor: Shutterstock Tort Dobosza to pyszny i oryginalny deser z Wegier, który można zrobić w domu.
łatwy
120 min
6

Tort Dobosza prezentuje się przepięknie, a jego smak zachwyca już od ponad stu lat. Wypiek składa się z blatów biszkoptowych, które przełożone są aksamitnym kremem czekoladowym. Zwieńczeniem jest karmel oraz płatki migdałowe. Deser jest uniwersalny i pasuje na różne okazje. Dowiedzcie się, jak zrobić tort Dobosza.

Skąd pochodzi tort Dobosza?

Ojczyzną tego obłędnego deseru są Węgry. To właśnie tam w 1884 roku powstał pierwszy przepis na ciasto przekładane kremem czekoladowym i karmelem. Autorem receptury jest węgierski cukiernik, szef kuchni i właściciel delikatesów József C. Dobos. To od jego nazwiska powstała nazwa tortu.

Głównym założeniem przepisu było przedłużenie świeżości wypieku. Dzięki dodatkowi masła do kremu deser był stabilny. Z kolei karmelowy wierzch miał zapewnić odpowiednią wilgotność i zabezpieczał przed wyschnięciem. Była to innowacja w cukiernictwie i wielu próbowało ją bezskutecznie odtworzyć. Przez lata przepis na tort Dobosza był modyfikowany i wprowadzano wiele zmian. Kilka elementów nadal robi się tak, jak w pierwszym przepisie. Podstawą tortu Dobosza są cienkie blaty biszkoptowe, krem czekoladowy oraz karmelowy wierzch.

Kiedy cukiernik Dobos zaprezentował swoje słodkie dzieło na wystawie w Budapeszcie, natychmiast zyskało rzeszę wielbicieli, a wieść o wybitnym deserze powędrowała do innych krajów w Europie. Promocją zajmował się sam Jósef Dobos, który nie chciał ujawniać oryginalnego przepisu i trzymał go w tajemnicy. Podróżował po europejskich krajach ze swoim wypiekiem, transportując go w specjalnych drewnianych skrzynkach. Pod koniec XIX wieku tortu można było spróbować w Paryżu i Wiedniu. Świat dowiedział się, jak zrobić tort Dobosza, dopiero dwadzieścia lat później, kiedy węgierski cukiernik postanowił sprzedać rodzinne przedsiębiorstwo.

Jak wygląda tort Dobosza?

Tort Dobosza prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie i chociaż minęło już ponad sto lat od jego premiery, cały czas serwują go luksusowe restauracje i renomowane cukiernie w wielu krajach. Jest to warstwowy deser składający się z blatów biszkoptowych, które przełożone są kremem z czekolady i masła. Boki pokryte są posiekanymi migdałami lub płatkami migdałowymi. Wierzch ciasta zdobią ciekawe trójkąty biszkoptowe pokryte słodkim karmelem.

Według oryginalnego przepisu na tort Dobosza każdy element spełnia określoną rolę. Cienkie placki z biszkoptu sprawiają, że ciasto jest stabilne. Migdały i karmel zapobiegają wyschnięciu. Czekoladowy krem z masłem zapewnia dłuższą świeżość deseru. W tamtym czasie były to zupełnie nowe metody, które dziś są powszechnie znane.

Jak zrobić tort Dobosza?

Pierwszym krokiem jest upieczenie sześciu blatów z ciasta biszkoptowego. Następnie przygotowuje się krem czekoladowy na bazie masła, gorzkiej czekolady, cukru pudru, cukru z wanilią oraz kakao. Blaty należy posmarować kremem i ułożyć jeden na drugim. Jeden z blatów smaruje się domowym karmelem i kroi na trójkąty, które układa się na wierzchu tortu. Boki obsypuje się posiekanymi migdałami.

Przepis na tort Dobosza

  • Wbrew pozorom przygotowanie tego obłędnego deseru nie jest skomplikowane. Trzeba tylko mieć sprawdzony przepis na tort Dobosza, taki jak ten.
  • Na przygotowanie tortu trzeba mieć nieco więcej czasu. Podczas pracy nie można się spieszyć i denerwować.
  • Składniki, które są potrzebne do przygotowania węgierskiego tortu, są w sklepach przez cały rok.
  • Aby tort Dobosza udał się za pierwszym razem, trzeba zachować dokładne proporcje składników.
  • Blaty biszkoptowe powinny być cienkie, a krem czekoladowy gęsty i gładki.
  • Blaty można piec po jednym lub po dwa w zależności od wielkości blachy i piekarnika. Po upieczeniu można wyrównać brzegi ciasta za pomocą nożyka do pizzy.

SKŁADNIKI

  • 6 blatów o średnicy 22 cm:
  • 6 jajek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mąki
  • 40 g roztopionego masła

  • krem czekoladowy:
  • 250 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru pudru
  • 40 g kakao
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią

  • karmel:
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki wody

  • dodatkowo:
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z połową cukru pudru. Wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Delikatnie wymieszać i odstawić.
  • Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Stopniowo dodawać do masy z żółtek i delikatnie mieszać łyżką.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i obrysować okręgi o średnicy 22 cm, na przykład za pomocą talerza. Masę podzielić na 6 równych części i wyłożyć na okręgi.
  • Blaty wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 10 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Połamaną na kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, wsypać kakao i cukier wanilinowy.
  • Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać, aż powstanie gładka i jednolita masa.
  • Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Kiedy cukier się rozpuści i zacznie lekko brązowieć, rondelek zestawić z ognia. Gorącym karmelem posmarować jeden z blatów i za pomocą ostrego noża pokroić go na 12 trójkątów. Odstawić.
  • Każdy blat posmarować kremem czekoladowym, zostawiając około 1/3 do wykończenia tortu. Blaty ułożyć jeden na drugim. Boki i górę posmarować pozostałym kremem.
  • Boki obsypać płatkami migdałowymi. Wierzch udekorować karmelowymi trójkątami.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej