Czekoladowy krem do tortu: przepis na krem z mascarpone i śmietaną
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Czekoladowy krem przydaje się nie tylko do tortu. Można nim przełożyć niedzielny placek biszkoptowy, ozdobić nim babeczki (muffiny), podać z malutkimi bezami jako deser. Na pewno znajdziecie dla niego idealne zastosowanie cukiernicze. Przepis na pyszny krem z mascarpone i śmietaną jest bardzo prosty. Niczego nie trzeba tu gotować. Poradzą sobie nawet najmniej wyrobieni domowy cukiernicy. Do dzieła!
Polecamy także: Gorzka czekolada - poznaj jej właściwości zdrowotne
SKŁADNIKI
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 36% tłuszczu
- 2 tabliczki po 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Nie przypalić.
- Serek mascarpone utrzeć z cukrem na puch.
- Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę. Dobrze wymieszać.
- Oddzielnie ubić śmietanę, a następnie dodać do serka wymieszanego z czekoladą.