Torcik serowy z jabłkami - znakomity deser z jabłkami
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Szarlotka czy sernik? A może i jedno i drugie. Jeśli nie możecie się zdecydować, który z ulubionych deserów przyrządzić, zróbcie oba. Torcik serowy z jabłkami to takie 2 w 1 - sernik z jabłkami lub szarlotka z serem. Jak zwał, tak zwał, ważne że jest pysznnie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g mąki
- 100 g margaryny
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- Nadzienie:
- 6 kwaśnych jabłek
- 300 g tłustego twarogu
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
- Ser utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i żółtkami. Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Wymieszać.
- Jabłka umyć, obrać i pokroić w plastry.
- Schłodzonym ciastem wyłożyć małą tortownicę, na cieście ułożyć jabłka i przykryć je masą serową.
- Piec w temperaturze 180 st.C przez 40 min.