To świąteczne ciasto z wiśniami smakuje lepiej niż niejeden klasyk. Jego smak podkręcają te małe ziarenka
Chociaż na świątecznym stole w Boże Narodzenie królują serniki, makowce i pierniki, w tym roku warto upiec inne, ale równie pyszne ciasto. Jest wyjątkowo łatwe, zawsze się udaje i smakuje obłędnie. Ciasto makowe z wiśniami, bo to o nim właśnie mowa, zrobi oszałamiającą karierę podczas rodzinnego spotkania w święta. Poznajcie sprawdzony przepis na ciasto makowe wzbogacone wiśniami.
i
Dieta wegetariańska
Z czego zrobić ciasto makowe?
Ciasto makowe przygotowane według tego prostego i szybkiego przepisu składa się z podstawowych produktów. Można je kupić przez cały rok w wielu sklepach. Właśnie teraz, w okresie przedświątecznym, są dostępne w promocyjnych cenach.
Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej dobrze znane produkty, które często wykorzystuje się do słodkich wypieków nie tylko na Boże Narodzenie. Co jest więc niezbędne, aby upiec to doskonałe ciasto makowe, które zastąpi świąteczne klasyki?
- składniki sypkie – mąka pszenna, cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, mielony mak, mąka ziemniaczana lub kukurydziana
- składniki mokre – jajka, śmietana o zawartości tłuszczu 18 proc.
- dodatki – mrożone wiśnie
Jak zrobić ciasto makowe z wiśniami?
Świąteczny przepis na znakomite pod każdym względem ciasto makowe wzbogacone wiśniami jest bardzo łatwy. Przygotowanie nie jest czasochłonne i nie wymaga skomplikowanych czynności. Nawet ci, którzy nie są mocni w domowych wypiekach, zrobią to świąteczne ciasto na złoty medal. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, dodać rozmrożone wiśnie i przelać do formy. Resztę pracy wykona piekarnik. Ciasto makowe piecze się przez godzinę.
Jak więc zrobić świąteczne ciasto makowe z dodatkiem wiśni? Z tym przepisem jest to tak łatwe i szybkie, że wypiek można przygotować nawet w Boże Narodzenie rano. Przyda się mikser, dzięki któremu praca jest o wiele prostsza.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – ubicie białek na sztywną pianę z cukrem pudrem
- 3. krok – połączenie piany z żółtkami, śmietaną, suchymi składnikami i makiem
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i wyłożenie wiśni
- 5. krok – upieczenie ciasta makowego z wiśniami w piekarniku
Jak przygotować mrożone wiśnie do ciasta makowego?
Idealnym dodatkiem do świątecznego ciasta makowego są wiśnie. W tym przepisie wykorzystuje się mrożone owoce, które można kupić w wielu sklepach. Zanim wiśnie trafią do ciasta, należy je odpowiednio przygotować. Jest to kluczowa czynność, od której zależy, czy ciasto makowe na Boże Narodzenie się uda czy nie.
- Rozmrażanie – najlepszą metodą jest powolne rozmrażanie wiśni w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Można też rozmrozić je w temperaturze pokojowej lub w mikrofalówce na najniższej mocy, robiąc przerwy i sprawdzając, czy wiśnie się nie przegrzały.
- Odsączanie – rozmrożone wiśnie puszczają dużo soku, który może negatywnie wpłynąć na konsystencję ciasta. Trzeba je dokładnie odsączyć na sicie lub odcisnąć sok, uważając, aby nie zgnieść owoców. Sokiem można wzbogacić świąteczny kompotu lub wykorzystać do ponczu.
- Obtaczanie w mące lub skrobi – po odsączeniu wiśnie warto obtoczyć w mące ziemniaczanej lub w skrobi kukurydzianej. Zapobiegnie to opadaniu owoców na dno ciasta podczas pieczenia i pomoże wchłonąć ewentualny nadmiar soku. Wystarczy niewielka ilość, żeby delikatnie pokryć owoce.
SKŁADNIKI
- 200 g rozmrożonych wiśni
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 100 g mielonego maku
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
- Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier puder.
- Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku i po 1 łyżce śmietany. Miksować do połączenia.
- Stopniowo wsypywać suche składniki. Mieszać do połączenia.
- Wsypać mak i mieszać, aż składniki się połączą.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć osuszone i oprószone mąką ziemniaczaną wiśnie, wciskając je w ciasto.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.