To pyszne ciasto ze Słowenii jest idealne na Boże Narodzenie. Jego smak wynagradza trud

2025-12-22 16:16

Boże Narodzenie nie może obejść się bez pysznych słodkich wypieków. Na tegoroczne święta warto sięgnąć po przepis pochodzący z kuchni słoweńskiej. Pyszne i idealnie słodkie ciasto warstwowe prekmurska gibanica oczaruje smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia. Chociaż jest z nim całkiem sporo pracy, cały wysiłek wynagrodzi obłędny smak ciasta. Oto przepis na prekmurską gibanicę, czyli wyborne ciasto na Boże Narodzenie.

prekmurska gibanica

i

Autor: Yesphotographers/ Shutterstock To słoweńskie ciasto upiecz na Boże Narodzenie. Składa się kilku pysznych warstw.
łatwy
120 min
8

Dieta wegetariańska

Czym jest prekmurska gibanica?

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się tradycyjne słoweńskie ciasto warstwowe. Przepis pochodzi z regionu Prekmurje. Składa się z kilku warstw ułożonych na kruchym cieście i przełożonych ciastem filo. Idealnie się ze sobą komponują, tworząc ten wyborny słodki wypiek. Ciasto ma charakterystyczny wygląd, a warstwy są wyraźnie widoczne po przekroju. Po upieczeniu wierzch jest złoty i chrupiący. Prekmurska gibanica ma bogaty smak, który zawdzięcza warstwom w czterech smakach:

  • makowym – warstwa z mielonego maku z dodatkiem cukru i mleka
  • serowym – warstwa z twarogu, jajek oraz cukru i cukru z wanilią
  • orzechowym – warstwa z mielonych orzechów włoskich, cukru i mleka
  • jabłkowym – warstwa ze startych jabłek, cynamonu i cukru

Jak zrobić prekmurską gibanicę?

Przepis na to wyborne ciasto warstwowe pochodzi z kuchni słoweńskiej. Przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu. Każdą z warstw należy przygotować osobno. Trzeba też wyrobić kruche ciasto na spód. Trochę zabawy jest z ułożeniem ciasta w formie. Trzeba je też upiec w piekarniku, co zajmuje godzinę. Prekmurską gibanicę najlepiej przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc.

Jak więc zrobić słoweńskie ciasto warstwowe? Z tym przepisem jest to łatwe, ale wymaga sporo czasu. Postępując według tego tradycyjnego przepisu, ten słodki wypiek uda się za pierwszym razem i oczaruje smakiem całą rodzinę.

  • 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
  • 2. krok – przygotowanie masy makowej
  • 3. krok – przygotowanie masy serowej
  • 4. krok – przygotowanie masy orzechowej
  • 5. krok – przygotowanie masy jabłkowej
  • 6. krok – złożenie ciasta, przekładając je ciastem filo
  • 7. krok – upieczenie ciasta prekmurska gibanica w piekarniku

Jak podawać prekmurską gibanicę?

Wyborne ciasto warstwowe, na które przepis pochodzi ze Słowenii, tradycyjnie podaje się na różne ważne okazje, uroczystości i święta. Ciasto serwuje się też często podczas lokalnych festiwali i wydarzeń kulturalnych. To doskonały słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia. Pasuje do popołudniowej herbaty lub kawy. Bogaty smak ciasta doskonale komponuje się z gorącymi i aromatycznymi napojami.

Prekmurska gibanica dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją lekko podgrzać przed podaniem, aby wydobyć pełnię smaku. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem. Aby deser smakował jeszcze lepiej, warto podać go z dodatkiem bitej śmietany, lodów lub sosu waniliowego. Do prekmurskiej gibanicy dobrze pasują słodkie wina deserowe.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g zimnego masła
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Warstwa makowa:
  • 250 g zmielonego maku
  • 100 g cukru
  • 80 ml mleka
  • 1 jajko
  • Warstwa serowa:
  • 700 g twarogu
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • Warstwa orzechowa:
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 80 g cukru
  • 80 ml mleka
  • Warstwa jabłkowa:
  • 600 g jabłek
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodatkowo:
  • 300 g ciasta filo
  • 300 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 120 g roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i rozcierać, aż powstanie kruszonka. Wbić jajko i energicznie wyrobić jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
  • Przygotować warstwę makową. Do miski przełożyć zmielony mak i wsypać cukier. Wlać mleko i wbić jajko. Dokładnie wymieszać.
  • Przygotować warstwę serową. Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Wbić jajko. Dokładnie wymieszać.
  • Przygotować warstwę orzechową. Do zmielonych orzechów wsypać cukier i wlać mleko. Dokładnie wymieszać.
  • Przygotować warstwę jabłkową. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Wsypać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać.
  • Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto rozwałkować na wielkość formy i wyłożyć nim dno. W kilku miejscach nakłuć widelcem.
  • Ułożyć arkusz ciasta filo i posmarować roztopionym masłem. Przykryć drugim arkuszem ciasta filo. Posmarować 1 łyżką śmietany.
  • Równomiernie wyłożyć połowę masy serowej i przykryć arkuszem ciasta filo. Posmarować śmietaną.
  • Równomiernie wyłożyć połowę masy orzechowej, przykryć ciastem filo i posmarować roztopionym masłem. Przykryć drugim arkuszem ciasta filo i posmarować 1 łyżką śmietany.
  • Równomiernie wyłożyć połowę masy jabłkowej. Ułożyć ciasto filo i posmarować masłem. Przykryć drugim arkuszem ciasta filo.
  • Powtórzyć układanie warstw do wyczerpania składników z czego ostatnią powinno być ciasto filo. Wierzch posmarować pozostałym roztopionym masłem wymieszanym ze śmietaną.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
  • Podawać oprószone cukrem pudrem z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...