To pyszne ciasto ze Słowenii jest idealne na Boże Narodzenie. Jego smak wynagradza trud
Boże Narodzenie nie może obejść się bez pysznych słodkich wypieków. Na tegoroczne święta warto sięgnąć po przepis pochodzący z kuchni słoweńskiej. Pyszne i idealnie słodkie ciasto warstwowe prekmurska gibanica oczaruje smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia. Chociaż jest z nim całkiem sporo pracy, cały wysiłek wynagrodzi obłędny smak ciasta. Oto przepis na prekmurską gibanicę, czyli wyborne ciasto na Boże Narodzenie.
i
Dieta wegetariańska
Czym jest prekmurska gibanica?
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się tradycyjne słoweńskie ciasto warstwowe. Przepis pochodzi z regionu Prekmurje. Składa się z kilku warstw ułożonych na kruchym cieście i przełożonych ciastem filo. Idealnie się ze sobą komponują, tworząc ten wyborny słodki wypiek. Ciasto ma charakterystyczny wygląd, a warstwy są wyraźnie widoczne po przekroju. Po upieczeniu wierzch jest złoty i chrupiący. Prekmurska gibanica ma bogaty smak, który zawdzięcza warstwom w czterech smakach:
- makowym – warstwa z mielonego maku z dodatkiem cukru i mleka
- serowym – warstwa z twarogu, jajek oraz cukru i cukru z wanilią
- orzechowym – warstwa z mielonych orzechów włoskich, cukru i mleka
- jabłkowym – warstwa ze startych jabłek, cynamonu i cukru
Jak zrobić prekmurską gibanicę?
Przepis na to wyborne ciasto warstwowe pochodzi z kuchni słoweńskiej. Przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu. Każdą z warstw należy przygotować osobno. Trzeba też wyrobić kruche ciasto na spód. Trochę zabawy jest z ułożeniem ciasta w formie. Trzeba je też upiec w piekarniku, co zajmuje godzinę. Prekmurską gibanicę najlepiej przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc.
Jak więc zrobić słoweńskie ciasto warstwowe? Z tym przepisem jest to łatwe, ale wymaga sporo czasu. Postępując według tego tradycyjnego przepisu, ten słodki wypiek uda się za pierwszym razem i oczaruje smakiem całą rodzinę.
- 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
- 2. krok – przygotowanie masy makowej
- 3. krok – przygotowanie masy serowej
- 4. krok – przygotowanie masy orzechowej
- 5. krok – przygotowanie masy jabłkowej
- 6. krok – złożenie ciasta, przekładając je ciastem filo
- 7. krok – upieczenie ciasta prekmurska gibanica w piekarniku
Jak podawać prekmurską gibanicę?
Wyborne ciasto warstwowe, na które przepis pochodzi ze Słowenii, tradycyjnie podaje się na różne ważne okazje, uroczystości i święta. Ciasto serwuje się też często podczas lokalnych festiwali i wydarzeń kulturalnych. To doskonały słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia. Pasuje do popołudniowej herbaty lub kawy. Bogaty smak ciasta doskonale komponuje się z gorącymi i aromatycznymi napojami.
Prekmurska gibanica dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją lekko podgrzać przed podaniem, aby wydobyć pełnię smaku. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem. Aby deser smakował jeszcze lepiej, warto podać go z dodatkiem bitej śmietany, lodów lub sosu waniliowego. Do prekmurskiej gibanicy dobrze pasują słodkie wina deserowe.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 150 g mąki pszennej
- 75 g zimnego masła
- 30 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Warstwa makowa:
- 250 g zmielonego maku
- 100 g cukru
- 80 ml mleka
- 1 jajko
- Warstwa serowa:
- 700 g twarogu
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- Warstwa orzechowa:
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 80 g cukru
- 80 ml mleka
- Warstwa jabłkowa:
- 600 g jabłek
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Dodatkowo:
- 300 g ciasta filo
- 300 g gęstej kwaśnej śmietany
- 120 g roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i rozcierać, aż powstanie kruszonka. Wbić jajko i energicznie wyrobić jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
- Przygotować warstwę makową. Do miski przełożyć zmielony mak i wsypać cukier. Wlać mleko i wbić jajko. Dokładnie wymieszać.
- Przygotować warstwę serową. Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Wbić jajko. Dokładnie wymieszać.
- Przygotować warstwę orzechową. Do zmielonych orzechów wsypać cukier i wlać mleko. Dokładnie wymieszać.
- Przygotować warstwę jabłkową. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Wsypać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać.
- Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto rozwałkować na wielkość formy i wyłożyć nim dno. W kilku miejscach nakłuć widelcem.
- Ułożyć arkusz ciasta filo i posmarować roztopionym masłem. Przykryć drugim arkuszem ciasta filo. Posmarować 1 łyżką śmietany.
- Równomiernie wyłożyć połowę masy serowej i przykryć arkuszem ciasta filo. Posmarować śmietaną.
- Równomiernie wyłożyć połowę masy orzechowej, przykryć ciastem filo i posmarować roztopionym masłem. Przykryć drugim arkuszem ciasta filo i posmarować 1 łyżką śmietany.
- Równomiernie wyłożyć połowę masy jabłkowej. Ułożyć ciasto filo i posmarować masłem. Przykryć drugim arkuszem ciasta filo.
- Powtórzyć układanie warstw do wyczerpania składników z czego ostatnią powinno być ciasto filo. Wierzch posmarować pozostałym roztopionym masłem wymieszanym ze śmietaną.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
- Podawać oprószone cukrem pudrem z okazji świąt Bożego Narodzenia.