Szybkie pączki serowe na tłusty czwartek. Niezawodny przepis siostry Anastazji

pączki serowe siostry Anastazji
Autor: Shutterstock Tak siostra Anastazja robi pączki serowe. Oto sprawdzony i szybki przepis na tłusty czwartek.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Jak zrobić pączki na tłusty czwartek, jeżeli ma się mało czasu? Pomocą służy przepis siostry Anastazji. Pączki serowe są nie tylko pyszne i puszyste. Robi się je prosto, szybko i nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki i usmażyć pączki. Przekonajcie się sami, jak łatwo i ekspresowo można usmażyć furę pysznych pączków serowych według przepisu siostry Anastazji.

Z czego siostra Anastazja robi pączki serowe?

W składzie pysznych i miękkich pączków serowych oprószonych cukrem pudrem znajdują się proste i niedrogie składniki. Na liście składników nie ma drożdży. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc obłędne pączki z sera twarogowego można smażyć nie tylko na tłusty czwartek. Na liście składników znalazło się dziewięć popularnych produktów oraz olej do smażenia pączków:

Jak siostra Anastazja robi pączki serowe?

Przepis na pączki serowe siostry Anastazji jest niezawodny. To prosta i szybka receptura, która szczególnie przypadnie do gustu zabieganym i zapracowanym. Wystarczy połączyć składniki na ciasto i uformować dowolnej wielkości pączki, a następnie je usmażyć. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Zbędne jest też wałkowanie.

Jak więc zrobić pączki serowe siostry Anastazji? Przepis na puszyste pączki z twarogiem nie jest skomplikowany. Został podzielony na trzy bardzo łatwe kroki:

Jak podawać pączki serowe siostry Anastazji?

Smakowite pączki z ciasta serowego przygotowane według przepisu siostry Anastazji są zachwycające pod każdym względem. Robi się je łatwo i szybko z prostych składników. Sprawdzą się nie tylko w tłusty czwartek. Dzięki temu, że przygotowanie nie jest skomplikowane, można je smażyć na inne okazje. Domowe pączki serowe to doskonała alternatywa dla słodkich bułeczek i gotowych przekąsek ze sklepu. Są super dodatkiem do kawy czy herbaty.

SKŁADNIKI

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 250 g mąki
  • 80 g śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg odsączyć z nadmiaru wody. Przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Wbić jajka i wlać śmietanę. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Wlać łyżkę spirytusu. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć na blat. Odrywać po kawałku i dłońmi formować kulki.
  • W dużym garnku rozgrzać olej. Smażyć na nim pączki serowe z obu stron, aż nabiorą rumianego koloru.
  • Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser w tłusty czwartek i na inne okazje.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
więcej