Szybkie pączki serowe na tłusty czwartek. Niezawodny przepis siostry Anastazji
Dieta wegetariańska
Jak zrobić pączki na tłusty czwartek, jeżeli ma się mało czasu? Pomocą służy przepis siostry Anastazji. Pączki serowe są nie tylko pyszne i puszyste. Robi się je prosto, szybko i nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki i usmażyć pączki. Przekonajcie się sami, jak łatwo i ekspresowo można usmażyć furę pysznych pączków serowych według przepisu siostry Anastazji.
Z czego siostra Anastazja robi pączki serowe?
W składzie pysznych i miękkich pączków serowych oprószonych cukrem pudrem znajdują się proste i niedrogie składniki. Na liście składników nie ma drożdży. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc obłędne pączki z sera twarogowego można smażyć nie tylko na tłusty czwartek. Na liście składników znalazło się dziewięć popularnych produktów oraz olej do smażenia pączków:
- twaróg półtłusty
- mąka pszenna
- śmietana
- jajka
- cukier
- cukier z wanilią
- spirytus
- soda oczyszczona
- szczypta soli
Jak siostra Anastazja robi pączki serowe?
Przepis na pączki serowe siostry Anastazji jest niezawodny. To prosta i szybka receptura, która szczególnie przypadnie do gustu zabieganym i zapracowanym. Wystarczy połączyć składniki na ciasto i uformować dowolnej wielkości pączki, a następnie je usmażyć. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Zbędne jest też wałkowanie.
Jak więc zrobić pączki serowe siostry Anastazji? Przepis na puszyste pączki z twarogiem nie jest skomplikowany. Został podzielony na trzy bardzo łatwe kroki:
- 1. krok – przygotowanie ciasta z twarogu
- 2. krok – uformowanie pączków serowych
- 3. krok – usmażenie pączków serowych
Jak podawać pączki serowe siostry Anastazji?
Smakowite pączki z ciasta serowego przygotowane według przepisu siostry Anastazji są zachwycające pod każdym względem. Robi się je łatwo i szybko z prostych składników. Sprawdzą się nie tylko w tłusty czwartek. Dzięki temu, że przygotowanie nie jest skomplikowane, można je smażyć na inne okazje. Domowe pączki serowe to doskonała alternatywa dla słodkich bułeczek i gotowych przekąsek ze sklepu. Są super dodatkiem do kawy czy herbaty.
SKŁADNIKI
- 500 g półtłustego twarogu
- 250 g mąki
- 80 g śmietany 18%
- 4 jajka
- 5 czubatych łyżek cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka spirytusu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg odsączyć z nadmiaru wody. Przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Wbić jajka i wlać śmietanę. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Wlać łyżkę spirytusu. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć na blat. Odrywać po kawałku i dłońmi formować kulki.
- W dużym garnku rozgrzać olej. Smażyć na nim pączki serowe z obu stron, aż nabiorą rumianego koloru.
- Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na deser w tłusty czwartek i na inne okazje.