Szybkie ciasto ze śmietaną. Dodaj owoce, a deser będzie pierwsza klasa
Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto ze śmietaną i słodkimi owocami to pomysł na deser last minute. Robi się je tak szybko, że można je upiec nawet w ostatniej chwili. Ten słodki wypiek doskonale smakuje w towarzystwie aromatycznej kawy lub owocowej herbaty. Oto przepis na szybkie ciasto ze śmietaną i owocami.
Jak zrobić ciasto ze śmietaną 30?
Przygotowanie ciasta rozpoczyna się do ubicia jajek z cukrem. Następnie dodaje się mąkę pszenną tortową, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia oraz słodką śmietankę o zawartości tłuszczu 30%. Po zmiksowaniu ciasto przelewa się do formy i piecze przez godzinę w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu i ostudzeniu można już pokroić je na porcje i udekorować cukrem pudrem.
Przepis na ciasto ze śmietaną
- Ten przepis najlepiej odpowiada na pytanie, co zrobić ze śmietany 30%. Ciasto śmietankowe robi się w kilku łatwych krokach.
- Czas przygotowania ciasta to nie więcej niż kwadrans. Trzeba tylko poczekać, aż ciasto ze śmietaną 30 się upiecze. Trwa to około godziny.
- Lista składników to produkty, które można kupić przez cały rok. Część z nich zawsze jest w domu i być może wycieczka na zakupy nie będzie potrzebna.
- Wśród składników nie ma masła, ani oleju. Zostały zastąpione śmietaną kremówką o zawartości tłuszczu 30%. Dzięki temu ciasto jest nie tylko pyszne, ale i wilgotne.
- Do ciasta można dodać różne owoce. Mogą to być jabłka, gruszki lub śliwki. Sprawdzą się też słodkie maliny i dorodne truskawki.
- Ciasto można upiec w tortownicy lub formie o wymiarach 28 cm x 23 cm.
Kiedy podawać ciasto ze śmietaną?
Pyszne i wilgotne ciasto śmietanowe to pomysł na deser uniwersalny. Smakuje wybornie i można serwować je na wiele różnych okazji. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak proste i szybkie, można je upiec tuż przed przyjściem gości. Ciasto ze śmietaną 30 sprawdzi się też w czasie świąt. W wersji świątecznej można wzbogacić je bakaliami, kandyzowanymi owocami lub makiem. Wierzch ciasta można udekorować nie tylko cukrem pudrem. Pysznie smakuje z lukrem lub kruszonką.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- sezonowe owoce
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ubić z cukrem na jasny puch. Cały czas miksując, stopniowo wsypywać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem z prawdziwą wanilią. Wlać śmietankę i miksować do połączenia składników.
- Ciasto przelać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki owoce, na przykład jabłka.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem pokroić na porcje i oprószyć cukrem pudrem.