Szybkie ciasto na niedzielę do kawy. Błyskawiczny przepis na słodki wypiek

szybkie ciasto na niedzielę do kawy
Autor: Shutterstock Szybkie ciasto na niedzielę do kawy zachwyca pod każdym względem.
łatwy
60 min
12

Ciasto na niedzielę jest proste i szybkie. Przepis jest bardzo łatwy, a składniki są w każdym sklepie spożywczym. Warto zapisać ten sprawdzony przepis, ponieważ szybkie ciasto na niedzielę do kawy zauroczy nie tylko pysznym smakiem, ale i łatwością i szybkością przygotowania.

Jak zrobić szybkie ciasto na niedzielę?

Pierwszym krokiem jest wymieszanie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka należy zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie wlać olej i dodać suche składniki. Całość miesza się do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przelewa się do formy i piecze w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, aż patyczek będzie suchy. Upieczone ciacho odstawia się do ostygnięcia, dekoruje i podaje razem z kawą lub aromatyczną herbatą.

Przepis na szybkie ciasto na niedzielę

  • Przepis na to pyszne ciasto jest bardzo łatwy. Składa się z kilku kroków, które nikomu nie powinny sprawić żadnych przykrych niespodzianek.
  • Ciasto robi się błyskawicznie. Czas przygotowania to około 10 minut. Pieczenie zajmuje 50 minut.
  • Lista składników to produkty, które zawsze ma się w domu. Są niedrogie i łatwo dostępne o każdej porze roku.

Jak wzbogacić szybkie ciasto?

  • Surowe ciasto podzielić w proporcjach 2/3 do 1/3. Do mniejszej części wsypać 2 łyżki kakao i wymieszać. Do keksówki przełożyć połowę jasnej masy, następnie kakaową i pozostałą jasną.
  • Po przelaniu ciasta do formy na wierzchu ułożyć około 300 g owoców. Sprawdzą się pokrojone w kostkę jabłka, truskawki, połówki śliwek lub moreli.
  • Do surowego ciasta można dodać startą na tarce gorzką czekoladę, mielony mak lub drobno posiekane orzechy.
  • Upieczone ciasto można udekorować lukrem, polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml oleju
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i z solą.
  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na jasną i puszystą masę.
  • Cały czas miksując, wąskim strumieniem wlać olej. Miksować do połączenia składników.
  • Stopniowo dodawać suche składniki i mieszać, aż się połączą i powstanie gładka masa.
  • Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na niedzielny deser z kawą lub herbatą.
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy
Anna Szulc-Górska
więcej