Szybkie ciasto na niedzielę do kawy! Ekspresowy i niezawodny przepis na słodki wypiek, który zachwyci smakiem

To niedzielne ciasto to prawdziwy hit – błyskawiczne, banalnie proste i przepyszne! Składniki? Same podstawy, które znajdziesz w każdej kuchni. Ten sprawdzony przepis warto mieć pod ręką, bo efekt zachwyci smakiem, aromatem i ekspresowym wykonaniem. Idealne do kawy, idealne na leniwą niedzielę!
Jak zrobić szybkie ciasto na niedzielę?
Pierwszym krokiem jest wymieszanie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka należy zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie wlać olej i dodać suche składniki. Całość miesza się do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przelewa się do formy i piecze w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, aż patyczek będzie suchy. Upieczone ciacho odstawia się do ostygnięcia, dekoruje i podaje razem z kawą lub aromatyczną herbatą.
Przepis na szybkie ciasto na niedzielę
- Przepis na to pyszne ciasto jest bardzo łatwy. Składa się z kilku kroków, które nikomu nie powinny sprawić żadnych przykrych niespodzianek.
- Ciasto robi się błyskawicznie. Czas przygotowania to około 10 minut. Pieczenie zajmuje 50 minut.
- Lista składników to produkty, które zawsze ma się w domu. Są niedrogie i łatwo dostępne o każdej porze roku.
Jak wzbogacić szybkie ciasto?
- Surowe ciasto podzielić w proporcjach 2/3 do 1/3. Do mniejszej części wsypać 2 łyżki kakao i wymieszać. Do keksówki przełożyć połowę jasnej masy, następnie kakaową i pozostałą jasną.
- Po przelaniu ciasta do formy na wierzchu ułożyć około 300 g owoców. Sprawdzą się pokrojone w kostkę jabłka, truskawki, połówki śliwek lub moreli.
- Do surowego ciasta można dodać startą na tarce gorzką czekoladę, mielony mak lub drobno posiekane orzechy.
- Upieczone ciasto można udekorować lukrem, polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
Pod materiałem wideo znajdziesz inne nasze przepisy na biszkopty tłuszczowe
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 200 ml oleju
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i z solą.
- Jajka utrzeć z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na jasną i puszystą masę.
- Cały czas miksując, wąskim strumieniem wlać olej. Miksować do połączenia składników.
- Stopniowo dodawać suche składniki i mieszać, aż się połączą i powstanie gładka masa.
- Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na niedzielny deser z kawą lub herbatą.