Jak zrobić lukier trzcinowy? Przepis na lukier z cukru trzcinowego

2021-03-29
jak-zrobic-lukier-trzcinowy-przepis-na-lukier-z-cukru-trzcinowego.jpg
Autor: mat. prasowe Diamant Lukier z cukru trzcinowego ma ciekawszy smak od tradycyjnego i charakterystyczny kolor
łatwy
10 min
4

Pyszny lukier trzcinowy o złocistym kolorze to doskonała dekoracja wypieków. Ciasta, pierniczki, ciasteczka, muffinki i tarty – wszystkie słodkości mogą zostać udekorowane lukrem z cukru trzcinowego. Jak go zrobić? Podajemy przepis na lukier z cukru trzcinowego.

Polecamy również kilka przepisów na pierniczki do polukrowania: Pierniczki na choinkę, Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem oraz Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi

materiały prasowe firmy DIAMANT

Polecamy również >>> Bezglutenowy piernik dyniowy na mące gryczanej

SKŁADNIKI

  • 200 g cukru pudru trzcinowego
  • 2 łyżki bardzo gorącej wody (najlepiej wrzątku)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odmierz 200 g cukru pudru trzcinowego i wsyp do miseczki.
  • Następnie dodaj wodę i mieszaj. Wodę należy dodawać stopniowo, łatwiej wtedy kontrolować gęstość lukru. Im bardziej gorąca woda, tym szybciej kryształki cukru rozpuszczą się, a lukier będzie gładszy.
  • Jeśli lukier jest za rzadki, dodaj trochę cukru pudru trzcinowego i ponownie dokładnie wymieszaj. A gdy jest zbyt gęsty, dodaj łyżeczkę wody.
  • Kiedy lukier będzie gotowy, polej nim wypieki i pozostaw do zastygnięcia. Po 10 minutach uczta dla podniebienia jest już gotowa. Smacznego!