Jak zrobić lukier trzcinowy? Przepis na lukier z cukru trzcinowego
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Pyszny lukier trzcinowy o złocistym kolorze to doskonała dekoracja wypieków. Ciasta, pierniczki, ciasteczka, muffinki i tarty – wszystkie słodkości mogą zostać udekorowane lukrem z cukru trzcinowego. Jak go zrobić? Podajemy przepis na lukier z cukru trzcinowego.
Polecamy również kilka przepisów na pierniczki do polukrowania: Pierniczki na choinkę, Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem oraz Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi
materiały prasowe firmy DIAMANT
Polecamy również >>> Bezglutenowy piernik dyniowy na mące gryczanej
SKŁADNIKI
- 200 g cukru pudru trzcinowego
- 2 łyżki bardzo gorącej wody (najlepiej wrzątku)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odmierz 200 g cukru pudru trzcinowego i wsyp do miseczki.
- Następnie dodaj wodę i mieszaj. Wodę należy dodawać stopniowo, łatwiej wtedy kontrolować gęstość lukru. Im bardziej gorąca woda, tym szybciej kryształki cukru rozpuszczą się, a lukier będzie gładszy.
- Jeśli lukier jest za rzadki, dodaj trochę cukru pudru trzcinowego i ponownie dokładnie wymieszaj. A gdy jest zbyt gęsty, dodaj łyżeczkę wody.
- Kiedy lukier będzie gotowy, polej nim wypieki i pozostaw do zastygnięcia. Po 10 minutach uczta dla podniebienia jest już gotowa. Smacznego!